Glöd · Ledare

När USA backar får vi inte följa efter.

I världens så kallade ledande demokrati pågår nu ett ofattbart bakåtsträvande från ett modernt samhälle. Den konservativt belamrade Högsta domstolen har beslutat att göra det möjligt att kriminalisera eller begränsa aborträtten efter delstaternas behag.

Samma människor som tyckte att bära ansiktsmask under en pandemi var en enorm kränkning av rätten att bestämma över sin kropp tycker det borde vara olagligt för en kvinna att bestämma om hon vill bära, föda och nära ett barn. Kvinnor verkar enligt pro-life rörelsen inte vara annat än kärl som tacksamt ska ta emot det liv som, med eller utan samtycke, planterats i dom.

Abortmotståndet börjar få ordentligt fäste i Europa och eggas på av amerikanska lobbyister som går in och understöttar de organisationer som lobbar för att förbjuda eller begränsa aborträtten. Kan det göras i USA kan det göras här verkar tanken vara. Än är det inte försent att rasera den fria demokratin och tillintetgöra den kvinnokamp som förts de senaste hundra åren. Trots Ebba Busch fina uppvisning i konsten att skriva kontrakt går vi inte säkra här i Sverige.

Sverigedemokraternas stora stöd är ett tecken i tiden, de rider på den högervåg som sveper över världen, där krig, nationalism och kvinnoförakt är att föredra framför frihet, jämlikhet och mänskliga rättigheter. En obehaglig, men viktig påminnelse om att rätten att bestämma över sin egen kropp och i förlängning sitt eget liv, inte går att ta för givet. Speciellt inte för kvinnor.

Amat Levins sommarprat

De alltmer frekventa våldsdåden