Radar · Nyheter

”Skelettgranar” stänger stigar i naturreservat

En granskog som har angripits av granbarkborrar.

Angrepp av granbarkborren gör att döda granar står som skelett i flera naturreservat i landet. I Uppsala län avråds nu allmänheten från att besöka vissa skogar och stigar stängs av.

– Döda granar är en säkerhetsrisk, säger Sara Overud Wissman på länsstyrelsen.

Angrepp från granbarkborrar vållar skador för miljardbelopp varje år i svenska skogar, men det är inte enbart skogsnäringen som drabbas utan även många naturreservat.

Döda granar i närheten av stigar och leder är bland annat en säkerhetsrisk för människor som vill vara ute och njuta av skogen. Det behövs ingen kraftig vind för att döda granar ska falla och i Uppsala län tvingas man till drastiska åtgärder.

– I sex reservat är nu risken såpass stor att vi måste stänga av direkt och avråda allmänheten från besök, säger Sara Overud Wissman, förvaltare av skyddad natur på länsstyrelsen.

Problem i södra Sverige

Länsstyrelsen kommer inte heller att anlägga nya stigar i reservat där det i nuläget finns många döda granar.

– Vi tittar på detta fortlöpande under året och det kommer säkert bli fler reservat där vi måste göra detta, säger Overud Wissman.

De aktuella reservaten kommer att ha stängda stigar i några år, säger hon.

Framför allt är naturreservat i Östergötland, Södermanland, Stockholm, Uppsala och Västmanlands län i nuläget hårt drabbade av angrepp från granbarkborrar.

Hoppas på regnig sommar

Den höga populationen av granbarkborrar i landets skogar beror på den torra sommaren 2018.

– Blir det en liknande sommar i år som det var 2018 kan det gå riktigt illa. Ur det perspektivet hoppas vi att det blir svalt och regnigt i sommar, säger den nationelle samordnaren Martin Sjödahl.

Fakta: Granbarkborre

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste ”byte”. Även levande träd kan angripas, om de är torra eller försvagade på annat sätt.
Granens försvar vid ett angrepp är att försöka ”dränka” granbarkborrarna i kåda. Men borrarna vinner.
De viktigaste åtgärderna mot barkborren är att inte plantera gran på olämplig, för torr mark, och att snabbt köra ut vindfällen eller andra angripna träd ur skogen.
Källa: Skogsstyrelsen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV