Radar · Utrikes

Tanzania: Pengar till skolor istället för firande 

Samia Suluhu Hassan tillträdde i mars 2021 som Tanzanias första kvinnliga president.

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan har ställt in firandet av självständighetsdagen som var planerat att hållas på fredag den 9 december. I stället ska pengarna gå till att bygga åtta boenden för barn med särskilda behov vid skolor runt om i landet.

Firandet skulle ha kostat 445 000 dollar, motsvarande 4,6 miljoner kronor.
George Simbachawene vid premiärministerns kansli sade på måndagen att pengarna hade betalats ut, och att landet kommer att fira självständighetsdagen genom att hålla offentliga dialoger om utveckling.

Det är inte första gången firandet ställs in. 2015 lades pengar i stället på byggnationen av en väg i staden Dar es Salaam, och 2020 på sjukvårdsinrättningar.

Fakta

Samia Suluhu Hassan är Tanzanias första kvinnliga president och tillträdde i mars 2021. Hon var vice-president under sin företrädare John Magufuli från 2015, och tog över vid dennes plötsliga bortgång. Hon tillhör det Revolutionära statspartiet (CCM) som styrde landet som en enparti-stat fram till 1992, då fler partier tilläts. 1995 hölls de första flerpartivalen.

Många har uttryckt att landet och demokratin gjort framsteg under Samia Suluhu Hassans styre. Till exempel träffade hon kort efter sitt tillträde ledarna för det konservativa oppositionspartiet Chadema, något som tidigare hade varit otänkbart. Ett annat exempel på förnyelse är att hon helt ändrade covid-strategi när hon tog över – den tidigare administrationen förnekade pandemins existens medan den nya presidenten tog till sig vetenskapliga råd och uppmuntrade till vaccinering. Men auktoritära drag kvarstår i regeringspartiet och djupare förändringar på konstitutionell nivå dröjer. 

Källor: WikipediaBBC, The Conversation