Radar · Utrikes

IAEA: Risk för kärnkraftskatastrof i Ukraina

Ryska soldater på vakt vid kärnkraftverket Zaporizjzja.

Ukraina uppger att delar av kärnkraftverket Zaporizjzja skadades allvarligt i fredagens attacker – och IAEA:s chef varnar för en ”mycket påtaglig risk för en kärnkraftskatastrof”.

Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom uppger att beskjutningen ”orsakat en allvarlig risk för säker drift av anläggningen”.

Enligt ett uttalande från myndigheten på meddelandeappen Telegram finns det fortfarande risk för läckage av väte och radioaktiva ämnen, och brandrisken är hög.

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ha utsatt kärnkraftverket för beskjutning.

Rafael Grossi, chef för internationella atomenergiorganet IAEA, uttrycker oro över fredagens attacker. Han fördömer alla våldsamma handlingar som sker på eller nära anläggningen eller dess personal.

"Risk för kärnkraftskatastrof"

I ett uttalande säger Grossi att beskjutningen understryker ”den mycket påtagliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i och utanför Ukraina”.

Han säger också att militära handlingar som äventyrar anläggningens säkerhet är ”fullständigt oacceptabla och måste undvikas till varje pris”.

Kärnkraftverket Zaporizjzja ockuperades av den ryska militären tidigt under landets invasion av Ukraina. EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver på Twitter att unionen fördömer den ryska militärens aktivitet vid kärnkraftverket.

”Det här är ett allvarligt och oansvarigt brott mot kärnsäkerhetsregler och ännu ett exempel på Rysslands förbiseende av internationella normer”, skriver han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV