Energi

Stig in i din favoritfilm

På Nya Zeelands nordö kan turister besöka Hobbitbyn från Sagan om ringen.

Om du skulle kunna kliva in i en film eller tv-serie, vilken skulle du välja? Sagan om ringen eller Star wars? Eller drömmer du om att sno Sheldon Coopers plats i soffan där The big bang theory spelades in?

I dag kan man besöka många av de platser där ikoniska filmer och serier skapats. Allt från udda inspelningsplatser långt bortom allfarvägarna till stora påkostade studior har bevarats och gjorts tillgängliga för turister långt efter att filmkameror och skådespelare har lämnat dem.

En av de främsta destinationerna som är dedikerad en filmserie är Warner bros studio och deras utställning The making of Harry Potter i Leavesden, strax nordväst om London. Under nästan tio år spelade man in de populära filmerna här, och för många av skådespelarna blev studion ett andra hem. Sedan 2012 har man låtit besökare kliva in bakom kulisserna – och besöket är väl värt att göra om man hyser det minsta intresse för Harry och hans vänner.

Trots att vi har köpt biljetter och fått en ungefärlig besökstid får vi köa en stund för att komma in. Turen inleds i den magnifika Stora salen, där Hogwartseleverna inleder sin tid på läroverket. Efter introduktionen är alla besökare fria att strosa runt i sin egen takt. Vi viftar med trollstavar (”Wingardium Leviosa!”), rider på kvastar och upplever hur det Piskande pilträdet dunkar sina grenar i marken.

På utställningen kan man också besöka trolldryckslaboratoriet, hänga på plattform 9 3/4 och träffa hippogriffen Buckbeak. En av de mest filmiska upplevelserna är den lyktupplysta kullerstensgatan Diagongränd, kantad av butiker som Ollivanders trollstavsverkstad, Gringotts bank och bröderna Weasleys skämtshop där man saluför skojiga saker som antigravitationshattar som svävar ovanför huvudet och frisbees med huggtänder. Vi avslutar i kaféet med var sin skummande plastbägare honungsöl, speciellt framtagen efter författaren J K Rowlings beskrivningar av den populära drycken: ”Som smörkola, fast utan att du mår illa.”

Weasleys kräkpastiller i aktion, rektor Dumbledores rum på Hogwarts och folkvimlet på Diagongränd kan man få se på utställningen The making of Harry Potter i Leavesden strax nordväst om London
Weasleys kräkpastiller i aktion, rektor Dumbledores rum på Hogwarts och folkvimlet på Diagongränd kan man få se på utställningen The making of Harry Potter i Leavesden strax nordväst om London. Foto: Malin Hefvelin/TT

En del länder har blivit veritabla inspelningsplatser tack vare kombinationen av unik geografi och förmånliga skattelättnader för filmteam. ”Jurassic World: Dominion” som hade premiär i somras är exempelvis inspelad på Malta där man bland annat kan se Chris Pratt på en motorcykel jagas av en velociraptor genom huvudstaden Valettas gränder.

Island har en otroligt varierande natur som ofta får agera kuliss för postapokalyptiska världar, fantasylandskap eller främmande planeter. Öns snöhöljda vulkaner föreställer till exempel landskapet norr om muren i Game of thrones, och Agent 007 sprutar snö på klassiskt Bondvis med sin sportbil på glaciären Jökulsárlón i Die another day.

Även Nya Zeeland är en favorit bland filmskapare, mycket tack vare landets magiska natur. Här är juvelen i kronan givetvis Sagan om ringen-filmerna, och man kan besöka många av de spektakulära platserna. Turer går bland annat till de frodiga böljande kullarna i Fylke – i verkligheten byn Matamana i Waikato, och den klippiga och ogästvänliga terrängen på Domedagsberget i Mordor – egentligen vulkanområdet Tongariro national park.

På de fyra stora filmstudioturerna i Los Angeles kan man bland annat slå sig ner i soffan på Central perk (Vänner), se Sheldons ikoniska lägenhet i The big bang theory, designa en egen Batmobil och åka båt genom Jurassic parks dinosauriepark med låga staket och tveksam säkerhetsnivå.

Ännu ett exempel på den växande industrin kring filmturism är den nyöppnade studioturen Game of thrones i Linen mill Studios utanför Belfast på Irland. Det är ett 110 000 kvadratmeter stort interaktivt äventyr. I den extremt ambitiösa utställningen kan man besöka Castle Black och Winterfell, designa sin egen vapensköld och studera föremål som Aryas grillspett Needle, de tre skimrande drakäggen som Daenerys får i bröllopspresent och Cerseis utslitna vinbägare.

Delar av sjunde och åttonde Star wars-filmerna är inspelade på den avlägsna atlantön Skellig Michael som föreställer Luke Skywalkers hem på planeten Ahch-To
Delar av sjunde och åttonde Star wars-filmerna är inspelade på den avlägsna atlantön Skellig Michael som föreställer Luke Skywalkers hem på planeten Ahch-To. Foto: Tourism Ireland

I Star wars-filmen The last jedi reser Rey till planeten Ahch-To för att leta efter Luke Skywalkers gömställe. Scenerna är inspelade på ön Skellig Michael utanför Irlands kust, som fans kan besöka med båt. De ”porgs” som syns i filmen är inspirerade av lunnefåglar som häckar på ön, och stenhyddorna fanns sedan tidigare, byggda av kristna munkar.

Så oavsett om du drömmer om att leva ut dina Sagan om ringen-fantasier, vill slåss mot en white walker med ett svärd av valyriskt stål eller bara vill ta en selfie framför Walter Whites förortsvilla i Breaking bad, så finns världarna bevarade. För ett relativt högt inträde blir de dina för en stund.

—————————

Här bevaras filmernas magi i Europa

Harry Potter – London Biljetter till The making of Harry Potter hos Warner bros måste bokas i god tid på hemsidan. Från stationen London Euston tar man pendeln till Watford junction (cirka 20 minuter) och därifrån går gratisbussar för alla med biljett. Många researrangörer säljer hela paket med biljett och transport från London inkluderat. Inträde från cirka 600 kronor. www.wbstudiotour.co.uk

The last Jedi – Skellig Michael, Irland Från Portsmagee på södra Irland går turer dagligen, men antalet besökare är begränsat så man bör boka innan. Båtturen med landstigning kostar cirka 1 250 kronor. www.skelligislands.com

• Game of thrones – Belfast, Irland Studion som ligger knappt fyra mil utanför Belfast har öppet varje dag. Transferbuss från Belfast eller Dublin bokas separat. Inträde kostar från cirka 490 kronor. www.gameofthronesstudiotour.com

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV