Radar · Integritet

Gatufest och demonstration för trygghet på gatorna

Ta natten tillbaka är ett initiativ av ett nätverk av privatpersoner och olika organisationer.

På lördagskvällen blir det musik, gatufest och demonstration i Göteborg, när Ta natten tillbaka återigen arrangeras. En tryggare stad är det som arrangörerna vill se, och det genom mer kulturliv och fler människor utomhus. Syre pratade med Anna Larsson, en av arrangörerna.

Ta natten tillbaka är en gatufest bara för kvinnor och transpersoner. Varför är det så?

– Det har att göra med att den ursprungliga rörelsen (med rötter i 70-talets England och USA) kommer från ett sammanhang där kvinnor och transpersoner uppmuntrades att stanna inne då de inte kunnat garanterats att vara säkra från våldsdåd. Vi ser det istället att det är vi själva som ska ta tillbaka natten, vi behöver inte be någon om lov. Och sedan, hur ska vi kunna göra skillnad på vilka män som är förövare och inte? Det syns inte utifrån vem som är det. Sen finns det en emancipatorisk funktion också. Vi gör det tillsammans och vi gör det själva, säger Anna Larsson.

Vad kan den som inte varit på någon av era tidigare demonstrationer/gautufester förvänta sig ikväll?

– Det är både en demonstration och en gatufest, med musik, färger och festkänsla. Det är inget fackeltåg, utan en gatufest. Det är väldigt viktigt att vi syns och hörs. Vi kommer att gå längs Andra långgatan också, en typiskt bargata, där man ibland kan känna otrygghet på natten.

– Vi vill ifrågasätta varför det är så mycket otrygghet. Vad är natten? Vad innebär det att vara ute på natten? Varför är det så många som känner sig otrygga? Vi vill visa att det går ta tillbaka natten tillsammans, att våga och stärka varandra.

Hur vill ni se att våldet och otryggheten minskar i samhället?

– Dels skulle vi vilja se att hur man pratar om det i samhället förändras. Det blir lätt att det pratas om brott och straff och fler poliser och väktare. Men tvärtom kan det bli ytterligare ett otrygghetsmoment för många. Istället skulle vi vilja skapa en stad och ett kulturliv där många fler från olika generationer rör sig ute på staden på kvällarna. Se till att man skapar ett kulturliv och en stadsmiljö så att olika grupper kan använda sig av det. Det är svårare att begå brott när det är människor överallt. Vi behöver stå upp mot trakasserier och hjälpas åt istället för att låta folk bli utsatta.

– Det behövs ges förutsättningar för olika grupper att vara ute på stan på kvällarna. Att det byggs och anpassas efter invånarna och finns aktiviteter för äldre och ungdomar: rekreation och underhållning. Det ska vara ett gemensamt rum, inte bara för de resursstarka. Så omdefiniera staden utifrån en feministisk stadsplanering. Det handlar också om att ta bort fysiska hinder från stadsmiljön, så att det inte är svårt att ta sig ombord på vagnen eller över kullerstenar och liknande.

Har du många i din omgivning som känner sig otrygga på stan på natten?

– De flesta har nog känt det när man är på väg hem, en upplevd otrygghet. Man har mobilen till hands, nycklarna i handen, kontakt med sina kompisar. Dessa strategier som så många kvinnor behövt använda. Sen när man går på Andra långgatan på kvällen så kan man bli ropad efter, tafsad på, vilket gör att man ser till var man går, anpassar sitt rörelsemönster. Jag tror väldigt många känner igen den här typen av upplevelser.

Och kulturen har en viktig roll att spela i att motverka detta?

– Ja, kulturen är lite av en bortglömd del i det. Jag kommer ihåg när jag hade varit och sett Kiss på Scandinavium. Konserten slutade sent och de var mycket människor i omlopp då. Det fanns en trygghet i det. Barn, äldre. Det var en stor spridning av åldrar. Det känns som ett extra varmt samhälle när människor är i omlopp.

– Det vill vi återskapa. Få folk att tänka till kring hur vi kan bygga upp en trygghet. Hur åstadkommer vi det istället för att fastna i politiska idéer om mer väktare och poliser.

– Sen handlar det också om, om man vill vara lite hård, hur män uppfostras. Hur skapar man en kultur där grupper av män kan utsätta dig och andra för olika saker. Vad accepterar vi och vad accepterar vi inte?

Ni brukar arrangera en gatufest på sommaren och en omkring den 8 mars. Varför gör ni det just på sommaren när det är betydligt ljusare ute?

– Just på sommaren när det är ljust så blir det extra aktuellt för det är många som då vill kunna röra sig på natten och känna frihetskänsla också då. Sen har det också varit väldigt mycket rapportering kring övergrepp den senaste tiden.

Är det för mycket eller för lite medierapportering?

– Det är generellt ett fokus på att sexuellt våld är något som sker av främling i natten. Det blir avpersonifierat. Men rapporteringen kan bidra till att få upp ögonen för problemet. Kanske borde det finnas ett större fokus på hur samhället ska gå samman för tackla problemen. Mer fokus preventivt arbete.