Radar · Morgonkollen

Varning för humanitär kris i västra Afrika

Hjälporganisationer varnar för matbrist i västra Afrika.

Västafrika står inför sin värsta kris på flera årtionden. Den rika världen måste erbjuda hjälp och ”bevisa att liv i Afrika inte är mindre värda än de i Europa”, annars kan en humanitär katastrof stå för dörren, skriver tolv hjälporganisationer i en rapport.

Så mycket som 27 miljoner människor i de aktuella områdena behöver hjälp, en siffra som kan öka till 38 miljoner i sommar om läget i Sahelregionen inte förbättras.

Ett ökat antal konflikter, torka, översvämningar, covid-19 och Ukrainakriget bidrar till att krisen i bland annat Burkina Faso, Niger, Tchad, Mali och Nigeria blir allt mer alarmerande, skriver hjälporganisationerna.

Ukrainakriget orsakar dubbla smällar för länderna. Dels för att Ukraina stod för upp till en tredjdel av deras veteimport, dels för att kriget gör att flera länder har skurit ner sitt bistånd.

– Ukraina får helt rätt nivå av solidaritet och omsorg, men den nivån borde vara standard för alla svar på alla kriser, överallt, säger Moumouni Kinda på hjälporganisationen Alima.