Radar · Utrikes

Orbán i samtal med Putin om vapenvila

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin vid ett tidigare möte i Kreml.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppmanar Rysslands president Vladimir Putin till omedelbar vapenvila i Ukraina. Påstötningen gjordes i ett direkt samtal ledarna emellan.

– Hans (Putins) respons var positiv, men med villkor, säger Orbán utan att utveckla vidare vad ryssen framfört.

Påstötningen gjordes i ett direkt samtal ledarna emellan.

Den i söndags omvalde ungerske premiärministern bjöd in Putin till Budapest för samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Hans (Putins) respons var positiv till idén med ett möte, men med villkor, säger Orbán utan att utveckla vidare vad ryssen framfört.

Orbán har haft den närmaste relationen till Putin av alla EU-staters ledare. Han upprepade på onsdagens pressträff sitt motstånd dels mot att sända vapen från Ungern till Ukraina, dels mot att EU inför ett embargo för rysk energiimport som Ungern är beroende av i hög grad.

På frågan om de mördade civila i Butja, en förstad till Ukrainas huvudstad Kiev, som ryska styrkor lämnade efter sig, svarade Orbán:

– Vi måste undersöka alla hemskheter, även om vi lever i tider av massmanipulation och inte kan vara säkra på att vi kan lita på våra egna ögon.

Han efterlyser nu en ”oberoende och rättvis” undersökning av dödandet i Butja.

Putin å sin sida anklagar ukrainska myndigheter för att ligga bakom ”grymma och cyniska” provokationer i Butja. Detta enligt ett uttalande från Kreml efter samtalet med Orbán.

Rättelse: AFP påpekar att Putin inte uttalade sig positivt om vapenvila utan om mötet i Budapest