Radar · Politik

Linde vill inte göra Nato till valfråga

Utrikesminister Ann Linde.

Oansvarigt och olyckligt, fräser utrikesminister Ann Linde (S) om löftet från Ulf Kristersson (M) om en Natoansökan vid en valseger.

Om Moderaternas partiledare blir statsminister har han lovat att Sverige ska ansöka om medlemskap i militäralliansen – om det finns en riksdagsmajoritet för det.

Det gillas inte av utrikesministern.

– Det jag är mest orolig för är att den här viktiga frågan om att hålla Sveriges befolkning säker skulle på något sätt reduceras till en valrörelsefråga. Därför tycker jag att det är så extremt olyckligt med det här utspelet från Moderaterna om att de kommer att skita i vad Socialdemokraterna tycker i någonting som har att göra med hela befolkningens säkerhet för att försöka vinna poäng i valet. Jag tycker det är oansvarigt och olyckligt och jag hade hoppats att det inte var så, säger Linde till TT, SR Ekot och DN efter att ha träffat Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel på onsdagen.

Hon anser att frågan om svenskt medlemskap i Nato inte behöver lösas före riksdagsvalet i höst.

– Nej, det är inte alls nödvändigt. Tidsperioden är långsiktig. Gynnar det oss då att göra några beslut nu eller gynnar det oss att gå långsammare fram? Det är sådana saker som vi diskuterar under de här överläggningarna, säger Linde i Bryssel.