Radar · Utrikes

Liz Truss blir ny premiärminister

Liz Truss efter utnämningen till Konservativa partiets nya ledare.

Efter två månader av politisk turbulens står det klart: Det blir Liz Truss som flyttar in på 10 Downing Street. 47-åringen blir ny premiärminister redan i morgon, rapporterar brittiska medier.

Konservativa partiets ledarduell stod mellan dåvarande utrikesminister Liz Truss och den tidigare finansministern Rishi Sunak, efter det att Boris Johnson den 7 juli meddelat sin avgång. Och Tories omröstning om Johnsons efterträdare slutade med en klar seger för Truss: drygt 81 000 röster gentemot Sunaks drygt 60 000. Med 57 procent var dock segern mindre än väntat, uppger brittiska medier.

Med skenande inflation och skyhöga energipriser är det inte en lätt uppgift som väntar Storbritanniens nya ledare, men Liz Truss klassiska högerbudskap om att sänkta skatter ska rädda folks vardagsekonomi och häva krisen har väckt jubel hos partikamraterna.

Efter utnämningen utlovar hon att leverera en ”djärv plan” för att sänka skatterna och få den brittiska ekonomin att växa. Truss har dock ännu inte utvecklat närmare hur hon ska komma tillrätta med de stigande levnadskostnaderna.

Labour leder

På bara ett år har britternas elräkningar tredubblats, till stor del till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Inflationen ligger för första gången sedan 1980-talet på över tio procent. Regeringen står inför alltmer högljudda krav på ekonomiskt stöd för att hjälpa miljoner britter att värma sina hem under den annalkande vintern.

Tory-valet visar dock bara vem som är populärast bland de uppemot 200 000 medlemmarna i högerpartiet som har haft rösträtt i frågan. Det återstår att se om Liz Truss även kan bli de breda massornas ledare.

Enligt opinionsmätningar ligger Tories en bra bit bakom socialdemokratiska Labour, efter de skandaler som präglat Boris Johnsons tid som premiärminister och som också utlöste hans avgång.

Träffar drottningen

Liz Truss har nu två år på sig att vända Tories dystra trend efter tillträdet på premiärministerposten i morgon, tisdag. Nästa brittiska val behöver inte hållas förrän någon gång under vintern 2024–2025.

Men först väntar en Skottlandsresa för den nya premiärministern och hennes företrädare. De två ska under tisdagen träffa drottning Elizabeth på slottet Balmoral; Johnson för att formellt lägga fram sin avskedsansökan och Truss för att bjudas in att bilda regering.

Liz Truss blir Storbritanniens tredje kvinnliga premiärminister efter Margaret Thatcher och Theresa May.

Artikeln har uppdaterats. 

Fakta: Liz Truss

TT

Född 1975.
Utrikesminister sedan 2021, dessförinnan jämställdhetsminister.
Populär bland konservativa väljare i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.
Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.
Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O´Leary, med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Källa: AP, BBC