Radar · Morgonkollen

Oklart motiv bakom knivattacker i Kanada – minst tio döda

Rhonda Blackmore vid ridande polisen vid en presskonferens om dåden.

Minst tio personer har dödats i knivattacker i två samhällen i kanadensiska glesbygden. Ytterligare femton personer har skadats. Motivet är oklart och polisen jagar två namngivna misstänkta.

Kanadensisk polis fick larmet om en knivattack i det lilla samhället James Smith Cree Nation tidigt på söndagsmorgonen. Därefter fortsatte larm om knivattacker att strömma in från olika håll i urfolkssamhället, som enligt sin sajt har omkring 1 900 bofasta. Det lokala ursprungsstyret har utfärdat ett nödläge till följd av händelsen.

Flera offer finns också i närliggande Weldon, som bara har ett par hundra invånare.

– Det som hänt i vår provins i dag är fruktansvärt, säger Rhonda Blackmore vid den ridande polisen i Saskatchewan vid en presskonferens.

Oklart motiv

Vad som ligger bakom dådet är oklart.

– Låt mig vara tydlig, vi letar fortfarande efter de två misstänkta. Vi ber invånare i Saskatchewan och våra närliggande provinser att vara vaksamma. I det här skedet av vår utredning tror vi att några av offren varit måltavlor för de misstänkta och att andra har attackerats slumpmässigt, säger Blackmore.

Ett av offren i Weldon uppges vara en 77-årig änkling som älskade sina katter och var stolt över sin hemmagjorda sylt.

– Han gjorde ingenting. Han förtjänade inte det här. Han var en bra man med ett gott hjärta, säger Ruby Works, som bor i samhället, till The Canadian Press.

– Ingen i den här staden kommer någonsin att kunna sova igen. De kommer att vara livrädda för att öppna sina dörrar, fortsätter hon.

"Fruktansvärda"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver på Twitter att attackerna är fruktansvärda och att han tänker på de drabbade.

”Vi övervakar noga situationen, och uppmanar alla att följa uppdateringar från lokala myndigheter”.
13 brottsplatser

Enligt Blackmore så rör det som tretton brottsplatser i de två samhällena där man funnit antingen avlidna eller skadade personer.

– Det kan finnas ytterligare offer som tagit sig själva till olika sjukhus, säger Blackmore.

De två misstänkta, Damien Sanderson, 31 och Myles Sanderson, 30, ska senast ha setts till i Saskatchewans huvudstad Regina, och polisen manar allmänheten till försiktighet. De två har synts i en svart Nissan Rogue.

– Om Damien och Myles lyssnar, eller får den här informationen, så skulle jag be dem att de överlämnar sig själva till polisen omedelbart, säger Blackmore enligt The Canadian Press.

– De anses beväpnade och farliga. För närvarande vet vi inte om de har bytt fordon sedan i morse. Var de är och i vilken riktning de rör sig är oklart

"Ta skydd"

”Om du är i Reginaområdet, vidta försiktighetsåtgärder och överväg att ta skydd. Lämna inte en säker plats. Närma dig inte misstänkta personer. Plocka inte upp liftare”, skriver polisen i ett meddelande till allmänheten, där man uppmanar att tipsa larmnumret om man ser något misstänkt.

Marco Mendicino, Kanadas säkerhetsminister, uppmanar på Twitter alla i provinsen att ta skydd och hålla sig i säkerhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV