Glöd · Debatt

”Försök se hur vi kan vinna på ett fossilfriare liv tillsammans”

"Prata med dina morföräldrar  och inspireras till att leva på ett friskare, sparsammare och klimatsmartare sätt", skriver Madeleine Jonsson, regionrådskandidat för Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen och Carl Forsberg, kandidat för Miljöpartiet i Sotenäs.

I dag är vi vana att få hem nya produkter till dörren, kassera emballage, slita och slänga, gå inomhus barfota i t-shirt under vinterhalvåret och resa för 299 kronor till solen. Men är detta rimligt i en värld som bevisligen tar stryk av den rika världens livsstilar och konsumtionsmönster? Kan vi koppla upp en inre kompass som guidar oss till beslut och vanor som både känns värdefulla och ansvarsfulla i en tid av oundviklig förändring? Det undrar debattörerna. 

DEBATT. Bara två generationer bort hushöll man med resurser på ett helt annat sätt än vi gör i dag. Mina morföräldrar återanvända plastpåsar, folie och burkar. De satte ner värmen på kvällarna till “nattemperatur”. På så sätt både sov man bättre och sparade på energi. Man lagade kläder och skor, frös ner mat åkte kollektivt. Och kött åt man på söndagar. 

Vi har på kort tid tappat den ekonomiska känslan för att hushålla, det vill säga planera, spara och engagera oss för en mer hållbar vardag. Detta har bidragit till att vi svenskar  dag lever som om vi hade 4,2 jordklot. Det är varken rimligt eller hållbart. 

Det är klart att det är både jobbigt och obekvämt när det blir dyrare, vi förstår att konsumtionen måste minska och bli annorlunda. Vi behöver ställa om och göra färre resor med bil och flyg. Men vad händer om vi ser fördelarna med minskad konsumtion och mer hushållning av resurser som till exempel el? 

I dag är vi vana att få hem nya produkter till dörren, kassera emballage, slita och slänga, gå inomhus barfota i t-shirt under vinterhalvåret och resa för 299 kronor till solen. 

Men är detta rimligt i en värld som bevisligen tar stryk av den rika världens livsstilar och konsumtionsmönster? Kan vi koppla upp en inre kompass som guidar oss till beslut och vanor som både känns värdefulla och ansvarsfulla i en tid av oundviklig förändring?

Så hur kan vi inspireras av hur man gjorde förr och samtidig ta del av det moderna livets möjligheter? Hur kan vi välja att se fördelarna med att spara på energi, värdera tid, resa mindre men mer kvalitativt och känna ett ansvar för en klimatomställning som ger tillbaka både en känsla av solidaritet, mening, sammanhang, relationer och förbättrad hälsa?

Vi har lätt att klaga och se vad som tas ifrån oss i tider av kris. Men låt oss nu försöka se hur du och jag kan vinna på ett fossilfriare liv tillsammans.

Det handlar om att värdera och vara smart med ändliga resurser. Prata med dina morföräldrar i dag om hur det var förr så kan vi inspireras till att leva på ett friskare, sparsammare och klimatsmartare sätt.

Och rösta på ett parti som ser till helheten och ger där och till dem som behöver det mest för en rättvis klimatomställning där alla ska med.