Radar · Utrikes

Ukraina: Fortsatt attack trots eldupphör

Flerfamiljshus skadat av artillerield i Mariupol den 2 mars.

En ”humanitär korridor” upprättas i städerna Mariupol och Volnovacha i östra Ukraina. Nu väntas 200 000 av Mariupols invånare, som efter flera dagars strider lämnats utan tillgång till el, vatten och värme, utrymmas under ett tillfälligt eldupphör. Samtidigt kommer rapporter om att eldupphöret inte följs.

Från och med klockan åtta på lördagsmorgonen, svensk tid, lovade Rysslands försvarsdepartement eldupphör över städerna Mariupol och Volnovacha och att en humanitär korridor ska upprättas för att civila ska kunna fly.

Enligt Mariupols kommunfullmäktige har dock beskjutningen från ryska styrkor inte upphört och granatattacker förekommer fortfarande på lördagsförmiddagen, rapporterar BBC.

– Det är inget eldupphör i Mariupol och det är inget eldupphör längs (flykt)vägen, säger stadens vice borgmästare Serhij Orlov till BBC.

Mariupol är hem åt cirka en halv miljon människor och ligger vid Svartahavskusten i östra Ukraina, ett läge som gör staden strategiskt viktig.

Striderna de senaste dagarna har lämnat invånare i staden utan tillgång till el, vatten och värme. 200 000 Mariupolbor väntas utrymmas, medan 15 000 av Volnovachas invånare beräknas lämna staden, enligt Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk.

Kommer ta dagar

Läkare utan gränsers anställda i Mariupol uppger att människor vittnar om mataffärer som förstörts i raketattacker och apotek som nu har slut mediciner.

”I natt var beskjutningen hårdare och närmre.”

”Det finns ingen el, värme eller mobiltäckning.”

Christine Jamet, operativ chef på Läkare utan gränser uppger att ”människor som söker säkerhet måste kunna göra det utan rädsla för våld”.

”Civila får inte hållas instängda i en krigszon”, säger hon i ett uttalande

Stadshuset i Mariupol har bett alla med tillgång till bil att hjälpa alla som vill fly ut ur staden.

”Ta människor med er, fyll bilarna så mycket som möjligt”, står det i ett uttalande.

Utrymningarna väntas ta flera dagar och det är enligt stadshuset ”strikt förbjudet” att åka någon annan väg än den bestämda utrymningsrutten. Kommunala bussar kommer också att hjälpa människor lämna staden.

Mariupols borgmästare, Vadim Bojtjenko, kom med önskemål om en humanitär passage under natten, sedan han sagt att staden blockerats av ryska styrkor efter flera dagars attacker.

”Det finns inget annat val än att tillåta invånare, det vill säga dig och mig, att säkert lämna Mariupol”, säger borgmästaren enligt AFP i ett uttalande.

"På grund av er"

Ukraina har i flera dagar bett om en flygförbudszon över landet för att försvåra den ryska invasionen. En sådan skulle dock placera Nato i direkt konflikt med Ryssland – och det vill militäralliansen, än så länge, undvika.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beklagar Natos besked.

– Man vet att nya angrepp och fler offer är oundvikliga, ändå har Nato medvetet beslutat att inte stänga Ukrainas luftrum, sade president Zelenskyj i en videoinspelning som publicerades av presidentkansliet på fredagen.

– Alla de som dör från och med i dag gör det på grund av er. På grund av er svaghet.

Zelenskyj kommer på lördagen att tala via länk i USA:s senat.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sade på fredagen att ”världen med nöd och näppe lyckades undvika en kärnkraftskatastrof” då Ryssland anföll kärnkraftanläggningen Zaporizjzja natten mot fredagen.

"Får inte svika dem"

Thomas-Greenfield sade att ryska soldater nu var på väg mot ett annat kärnkraftverk i Ukraina.

– Ryska styrkor är nu cirka 30 kilometer därifrån och närmar sig Ukrainas näst största kärnkraftverk, sade hon utan att precisera vilket verk hon menade, rapporterar CNN.

– Det internationella samfundet måste enhälligt kräva att Rysslands styrkor upphör med sina farliga attacker. Jag har sagt det förut – Ukrainas folk räknar med oss och vi får inte svika dem, fortsatte hon.

Texten har uppdaterats.