Energi · Mat med Jenny

Kalles kaviar och vispad glass är nytt i produktsvängen

Nytt i vegodisken: Willja, Ben and Jerry's, 3 Vänner, Lilys och Hanna's, Estrella och OLW.

Året har inletts med en rad intressanta produktnyheter. På allas läppar – och snart även i magarna – finns Orklas satsning på vegansk kaviar, det vill säga en variant av klassikern Kalles. Den är baserad på tång från Orklas egen anläggning i Karlshamn. Efter att ha veganiserat bland annat ostbågar och Risifrutti, känns kaviar nu som ett självklart steg för den stora livsmedelskoncernen.

Finska Fazer satsar på en hel produktlinje: växtbaserade Willja. Oat for cooking och Oat for whipping känner vi igen från egna varumärket Aito, men nytt för svenska marknaden under våren är bland annat Veggie Bites baserade på nordisk havre och de kommer i varianterna ärta/broccoli, morot/blomkål samt rödbeta/frön. Nytt är också en spread med havre och favabönor som bas, i smakerna örter/vitlök och ärta/jalapeño.

En av de främsta snackisarna senaste månaderna, Kalles vegan, finns snart ute i butik
En av de främsta snackisarna senaste månaderna, Kalles vegan, finns snart ute i butik. Foto: Pressbild

Andra trevligheter presenteras på snackshyllan och i glassdisken. Estrella har satsat på sötpotatischips och dessa nykomlingar finns i smakerna havssalt och i det kanske lite mer upplyftande sourcream/onion. Nytt i sortimentet är också linschips med smaken vitlök/gräslök/chili. OLW kontrar med klassiska potatischips, men denna gång i en efterlängtad sourcream/onion-smak. På köpet ingår också chili i kryddorna så var beredd på lite bett.

Glass i lass kommer från glassjätten Ben and Jerry’s. För första gången lanseras en bärig variant i Sverige. Den nya glassen heter Berry revolutionary och den består av hallonglass med swirls av chokladkakor och bitar av chokladsandwich toppad med mjukt vispad glass, chokladfudgesås och chokladbitar. Nytt från nordiska aktörer är en pistagestrut från finska 3 Vänner och en jordgubbspinne från svenska Lily och Hanna’s.