Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Kriget kan förvärra global livsmedelskris

Matleveranser till ukrainska flyktingar vid gränsövergången Medyka i Polen.

En brist på livsmedel i Ukraina kan förvärra en global livsmedelskris, varnar FN:s livsmedelsprogram WFP.

– Under ett år då världen redan riskerar drabbas av hungersnöd utan motstycke, är det tragiskt att se hur hunger hotar i vad som länge har varit Europas kornbod, sade chefen för WFP, David Beasley, när han besökte den polsk-ungerska gränsen.

– Kulorna och bomberna i Ukraina kan ta den globala hungersnöden till nivåer vi inte sett förut.

WFP sätter upp centraler vid Ukrainas gränser för att få in livsmedelshjälp till landet, sedan Ryssland och Ukraina kommit överens om att upprätta humanitära korridorer. Det rapporteras om stor brist på vatten och mat i städerna Kiev och Charkiv.

Ryssland och Ukraina står tillsammans för 29 procent av handeln med vete i världen. Allvarliga avbrott i produktion och export kan öka redan höga livsmedelspriser drastiskt. Särskilt hårt riskerar människor drabbas i länder där inflationen redan är hög, enligt WFP.

FN-organet larmade i slutet av 2021 för att antalet människor som står på gränsen till svält och riskerar att stå inför en akut hungersnöd har ökat dramatiskt. En stor del av försämringen tillskrevs läget i Afghanistan, covidpandemin, konflikter och klimatförändringar.