Energi · Mat med Jenny

Bidrar med en vegansk pusselbit för djuren

I den lilla lokalen i Norrköping ryms omkring 1500 produkter.

2020, precis när pandemin tog fart, öppnades den veganska butiken Vegas skafferi i Norrköping. Det var så klart en himla osis med tajmingen, men ägaren Helena Jardvall har stått pall tack vare sin positiva attityd.

Långt upp på Kungsgatan, ett stenkast från fotbollsarenan ”Parken”, ligger den helt veganska butiken Vegas skafferi. Här huserar ägaren Helena Jardvall – och varor av alla de slag. Vega, som är namnet på en stjärna, är lite av ett exempel på sig själv. Trots bistra tider lyser butiken med sin närvaro. Det har varit tufft och ibland mer en fråga om välgörenhet, berättar hon.

– Butiken inte har gått plus sedan start, utan jag har olika jobb för att kunna sätta in pengar i butiken så att vi kan fortsätta driva den. Men jag har förhoppningar om att siffrorna ska vändas till plus vartefter. Kampen för djurens rätt är värd att stå upp för, men det är klart att det inte går att hålla på så här hur länge som helst. Det är klart att det påverkar nattsömnen, säger Helena Jardvall.

En liten pusselbit

Hon flyttade från Stockholm till Norrköping för över 30 år sedan och läste till grundskollärare. Hon startade så småningom eget i restaurangbranschen och gick under en tid tillbaka till läraryrket. Nu när barnen är vuxna såg hon chansen att satsa på egen verksamhet igen. Tanken är att påverka utan att påtvinga. Hon såg en chans att få fler att få upp ögonen för djurens rättigheter.

– Allas lika värde är den absolut viktigaste aspekten. Djuren är lika mycket värda som vi människor. Djur har känslor, tankar, behov precis som oss människor så varför skulle deras liv vara mindre värt? Vi vill, genom butiken, kunna vara med att påverka och på vårt sätt försöka vara djurens röst. Vi är en liten pusselbit i ett gigantiskt pussel men om alla lägger sin lilla bit så har vi snart ett helt pussel, säger Helena Jardvall.

Helena Jardvall har arbetat som lärare och i restaurangbranschen, men 2020 uppfyllde hon äntligen sin dröm att öppna en vegansk butik
Helena Jardvall har arbetat som lärare och i restaurangbranschen, men 2020 uppfyllde hon äntligen sin dröm att öppna en vegansk butik. Foto: Privat

Även om suget efter att satsa på en butik alltid funnits där, fanns så klart oron när spridningen av covid-19 tog fart. Hon är en optimist av naturen och började klura på olika lösningar för att kunna genomföra sitt projekt. En var just att kombinera med andra jobb.

– Jag har alltid känt att det här ska vi fixa även om jag kanske inte sitter inne med lösningen just där och då. Livet består av möjligheter även när det kanske inte verkar så. Det gäller bara att hitta en lösning som är förenlig med den man är som person. Så även om det såg tufft ut att starta mitt i en pandemi så tänkte jag alltid att ”det löser sig”, säger Helena Jardvall.

Förutom pandemin har Vegas skafferi också haft otur med att gatan utanför varit avstängd under lång tid. Människor passerar inte på samma sätt som annars. På grund av den smala trottoaren har hon heller inte kunnat ställa ut så kallade gatupratare, och flyers är inte så poppis när folk måste hålla avstånd. Längre ner på Kungsgatan ligger ICA Strömmen, välkänd i stan för sitt hyfsade veganutbud, dessutom mitt i stråket mellan universitetet och det välbesökta industrilandskapet.

2022 finns ju ett ganska stort utbud i vanliga matbutiker. Vad har ni som inte de har?

– Jag är så lycklig över att de allra flesta matbutiker i dag har ett stort utbud av veganska produkter och trenden är på starkt uppåtgående. Det vi har är dels att kunden inte behöver vända och vrida på alla produkter eller kolla om de verkligen är veganska. Och sen är två tredjedelar av vårt sortiment sådant du inte hittar i andra butiker. Vi tar ofta hem små partier vilket gör att vi kan ha ett rätt stort utbud. I dag har vi cirka 1500 olika produkter, säger Helena Jardvall.

Vegas skafferi vill inte vara mainstream
Vegas skafferi vill inte vara mainstream. Butiken är färgglad och personlig, och är ett tydligt alternativ till de konventionella matbutikerna i området. Foto: Helena Jardvall.

Framtiden inte här än

Även om vi sett en utveckling de senaste 20 åren, från att veganer varit förpassade till hälsokostbutiker för att köpa torkat sojagranulat, till en vanlig shoppingrunda där färdig färs, korvar, pålägg och växtmejerier är en självklarhet, finns en plats för veganska butiker, tror Helena Jardvall.

– Detta är framtiden men jag tror att vi kanske inte är riktigt där ännu. Det finns många som följer de traditionella ramarna, så som många är uppväxta. En förändring måste få ta tid om det ska bli en långsiktig förändring och inte bara en modefluga, tror jag. Det viktiga är ett helhetstänk, att man värnar om både djurens rätt och vår miljö, för det är klart att det finns veganska produkter som skulle kunna produceras på ett mer miljövänligt sätt. Den kombinationen är oslagbar. Ekologiskt och veganskt och där har vi framtiden, säger hon.

Hur ser du på framtiden för din verksamhet?

– Framtiden är positivt oviss. Med det menar jag att jag fortfarande är optimistisk även om till och med jag har fått inse att det finns en gräns för hur länge vi kan klara det innan siffrorna måste vända uppåt. Jag har inte tömt alla tankar och idéer ännu i alla fall. Oavsett vad som händer så har detta varit en helt magisk resa så här långt. Tänk att jag vågade. Tänk att jag satsade. Tänk så otroligt mycket jag har lärt mig under denna tid. Tänk vad mycket vi kan åstadkomma om vi hjälps åt, säger Helena Jardvall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV