Radar · Miljö

USA:s största kärnkraftverk ligger i öknen – med dyra vattenproblem

Kärnkraftverket The Palo Verde i Arizonas öken har dyra vattenproblem.

Ett av USA:s största kärnkraftverk ligger i Arizonas öken. Anläggningen får sitt kylvatten genom långa ledningar och dras med dyra vattenkostnader.

USA:s största kärnkraftverk i Arizonas öken, The Palo Verde generating station, saknar naturliga vattenkällor trots att tillgången på kylvatten är avgörande för säkerheten och drift av reaktorer – The Palo Verde är faktiskt den enda kärnkraftsreaktorn i världen som inte ligger vid en stor vattenkälla, skriver Ny Teknik.

Istället transporteras kylvattnet via 56 kilometer långa ledningar genom öknen, vilket leder till höga vattenkostnader.

Kärnkraftsbolaget letar nu efter andra metoder för att hitta vattenkällor för kylningen och för att få ner kostnaderna, utan att hittills ha funnit ett bra alternativ, skriver tidningen Arizona Central.

The Palo Verde generating station består av tre tryckvattenreaktorer som tillsammans har en elektrisk effekt på 3 937 MW
The Palo Verde generating station består av tre tryckvattenreaktorer som tillsammans har en elektrisk effekt på 3 937 MW. Flygfoto över Palo Verdes kärnkraftsverk i Arizona. Foto. Cuhlik/wikimedia

USA har 93 reaktorer

I USA stod kärnkraften för knappt 20 procent av elproduktionen år 2020, enligt IAEA. Och de två nya kärnkraftverk som byggs i delstaten Georgia dras med kraftiga fördyrningar och stora förseningar. Budgeten för hela projektet var från början på astronomiska 18 miljarder dollar.

Flera rapporter visar också på allvarliga lönsamhetsproblem för de amerikanska reaktorerna, framför allt på den avreglerade marknad där runt hälften av de amerikanska reaktorerna finns, enligt forsknings- och kunskapsföretaget Energiforsk.

Lite bättre går det på reglerade elmarknader, där delstatsmyndigheter bestämmer vilket elpris som ska gälla – där klarar sig reaktorerna, enligt Energiforsk, ”förhållandevis bra”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV