Radar · Inrikes

KD kräver möte med SR – ändrade Buschs citat

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vid presentationen av partiets vårbudgetmotion i tisdags.

Efter felaktigt återgivna citat av KD-ledaren Ebba Busch efter påskupploppen kräver nu partiet ett möte med Sveriges Radios ledning. ”De sprider ju rena lögner”, rasar partisekreteraren.

Efter påskupploppen uttalade sig Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch om alla de skadade poliserna och ställde i en Ekointervju den retoriska frågan: ”Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?”

I en nyhetsartikel från Sveriges Radios arabiska redaktion översattes dock ”islamister” till ”muslimer”, något som Dagens Nyheter först uppmärksammade. Nu avslöjar sajten Doku att också SR:s somaliska redaktion förvanskat Buschs uttalande – och vridit till citatet ytterligare. I en bildtext vid ett porträtt av Busch står det: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer.”

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger till Doku att SR:s redaktioner sprider rena lögner och i kanaler där det är svårast att upptäcka.

– Det faktum att det skett i både de arabiska och somaliska sändningarna talar för att det är satt i system. Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio. De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap.

I ett skriftligt svar till Doku beklagar SR:s redaktionschef Gaby Katz det inträffade och säger att ”det är väldigt tråkigt att det har blivit fel”. Bildtexten har tagits bort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV