Radar · Djurrätt

Vegonorm i Almedalen: ”Bra att samtala även med dem som tycker diametralt motsatt”

Aktivisten Martin Smedjeback gillar att Almedalen öppnar upp för möten utanför den egna bubblan.

De bär stora skyltar på magen och lysmasksgröna kläder, är ständigt närvarande på Donnersgatan och svåra att undgå för almedalsbesökaren. Vegonorm, en ideell gräsrotsrörelse för att göra vegomat till standard, är på plats i Almedalen och jag byter några ord i vimlet med aktivistveteranen Martin Smedjeback.

Årets Almedalen liknar mer ett kafferep än de febriga politikerveckor som föregick pandemin. Massan av människor som stadigt rör sig längs Hästgatan är mindre trögflytande och programpunkterna ungefär hälften så många. Hittills är det också snålt med uppseendeväckande utspel och skandaler. Den högerextrema politikern Rasmus Paludan är på plats men dagens koranbränning väckte föga uppmärksamhet och lockade bara en handfull åskådare.

Aktivisten Martin Smedjeback håller med om att Almedalen inte känns lika hett i år.

– Men det saknas ju inte folk att prata med, säger han sedan och sveper med armen över parken som fortfarande är full med folk efter att Kristdemokraternas Ebba Busch hållit sitt tal.

Gillar Almedalen

Martin Smedjeback har en lång historia i freds- och djurrättsrörelsen och har dessutom avtjänat fem fängelsestraff efter uppmärksammande civil olydnads-aktioner. Sedan flera år tillbaka är han aktivist på heltid genom crowdfundingprojektet Ett år för djuren.

Han gillar Almedalen. Framför allt för att det öppnar för möten utanför den egna bubblan.

– Jag tror att det är grundbulten i ett demokratiskt samhälle, att vi pratar med dem vi inte håller med. Det är bra att samtala även med dem som tycker diametralt motsatt, säger han.

På förmiddagen stötte dock den ambitionen på patrull. Vegonorm skulle delta i Svenskt kötts seminarium, med resa ut till ett slakteri, men det var endast en av de fyra som lyckades med den bedriften. Övriga blev stoppade på grund av att det krävdes föranmälan, något som inte står med i det officiella programmet.

–  Jag tror att det var ett svepskäl för att de trodde att vi kunde vara ett hot, eller så ville de inte ha en diskussion. Men vi skulle få prata med vd:n för Svenskt kött vid ett annat tillfälle, vi får vi se om hon svarar på mitt sms.

Vegonorm är en gräsrotsrörelse som drivs ideellt
Vegonorm är en gräsrotsrörelse som drivs ideellt. De vill underlätta övergången till en växtbaserad norm genom att uppmuntra skolor, restauranger och organisationer att vända på köttnormen och servera vegetarisk mat som standard. Foto: Benita Eklund

Visst har företagen i hög grad tagit över i Almedalen och visst ligger det politiska fokuset på partipolitiken, säger Martin Smedjeback, men samtidigt uppskattar han blandningen.

– Det finns ändå en möjlighet för oss i organisationerna att ha en röst här och ha möjlighet att påverka. Almedalen är ett ställe där det är väldigt lätt att prata med folk som tänker och tycker olika.

Den bilden vill han gärna förmedla till de aktivister som inte ännu varit här.

Men det dyra boendet då?

– Det har sina problem att det är dyrt och svårt med boende men har du lite tur är det möjligt att komma hit med en väldigt liten budget. Ta kontakt med dem som bor här och försök hitta billigt boende på det sättet.

Värdet i att möta likasinnade

Martin Smedjeback betonar också värdet i att möta likasinnade.

– Det är roligt socialt, men också bra för framtida samarbeten.

Han berättar om ett seminarium om ”de tärande industrierna”, där organisationer mot till exempel alkohol och tobak strålande samman med de som vill se minskad köttkonsumtion.

– Det var kul med den konstellationen. Den här typen av gränsöverskridande samarbeten tycker jag är givande.