Radar · Utrikes

Macron vill ”jävlas” med ovaccinerade fransmän

Frankrikes president Emmanuel Macron skräder inte orden när det kommer till att få befolkningen att vaccinera sig.

Den franska presidentens ordval har skapat upprördhet i parlamentet och försenat beslut om hårdare restriktioner. Emmanuel Macron säger sig vilja ”jävlas” med de som ännu inte vaccinerat sig.

Den galopperande spridningen av omikronvarianten av coronaviruset har fått flera europeiska länder att återinföra restriktioner den senaste tiden. Att öka vaccinationsgraden hos befolkningen har hög prioritet, och här har särskilt Frankrike utmärkt sig med Emmanuel Macrons hårda linje gällande krav på vaccinpass på bred front.

Nu är stämningen laddad efter att presidenten i en intervju med Le Parisien uttryckligen sagt sig vilja ”jävlas” med de ovaccinerade. Under intervjun fick Macron bland annat svara på frågor från läsarna; en kvinna som arbetade på ett äldreboende tog upp det faktum att majoriteten av de smittade som behöver sjukhusvård är ovaccinerade. Emmanuel Macron svarade:

”Det ni säger utgör det starkaste argumentet. En demokratis värsta fiende är lögnen och dumheten. Vi sätter press på de ovaccinerade genom att i största möjliga utsträckning begränsa deras tillgång till sociala aktiviteter.”

Turbulens i parlamentet

Presidenten understryker att de ovaccinerade trots allt är i minoritet, runt tio procent, men frågar sig hur gruppen kan krympa än mer.

”Man minskar den, ursäkta att jag säger det, genom att jävlas med den ytterligare.”

Macrons ordval, som parafraserar ett uttalande dåvarande presidenten Georges Pompidou gjorde 1966 om att ”sluta jävlas med fransmännen”, får stöd inom de egna leden.

– Han talar uppriktigt, han säger något, sa Stanislas Guelini, ledamot i Macrons parti La république en marche, uppger Le Monde.

Hos meningsmotståndare och opposition skapade det dock upprördhet till den grad att kaos utbröt i parlamentet under tisdagen och försenade beslut om restriktionerna. När debatten återupptogs i dag fick den avbrytas av ordföranden som fann det omöjligt att ”säkra en lugn arbetsmiljö”, rapporterar TT. Debatten fortsätter i eftermiddag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV