Radar · Utrikes

Beväpnade demonstranter stormar rådhus

Poliser och demonstranter har drabbat samman i centrala Almaty.

Demonstranter, vissa beväpnade med batonger och sköldar, har stormat rådhuset i Kazakstans största stad Almaty i samband med de omfattande protesterna. Internet i hela landet har släckts ned, enligt internetövervakaren Netblocks.

Kazakstans regering har upplösts och undantagstillstånd råder i Almaty samt i den oljerika provinsen Mangystau (Mangghystaw) i ett försök att lugna demonstranterna.

Utegångsförbud gäller mellan klockan 23 och 07.

President Kasym-Zjomart Tokajev säger i ett uttalande på presidentkansliets sajt att han accepterat en avskedsansökan från regeringen via premiärminister Askar Mamin. Vice premiärminister Alikhan Smailov går in som tillförordnad premiärminister tills dess att en ny regering har bildats.
Beskeden kommer efter flera dagar av oväntat omfattande protester, bland annat till följd av landets höga gaspriser. Men protesterna har fortsatt trots att regeringen sänkt gaspriserna till den nivå som demonstranterna har krävt.

Distraktionsgranater och tårgas

Tidigare har meddelandetjänsterna Telegram, Signal och Whatsapp varit otillgängliga under protesterna. Men under lunchtid på onsdagen har internet i hela Kazakstan blockerats, meddelar Netblocks, som övervakar internetfriheten i världen, på Twitter.

”Incidenten kommer troligtvis att kraftigt begränsa rapporteringen av de eskalerande regeringskritiska protesterna”, skriver organisationen.
På onsdagen avfyrade polisen distraktionsgranater och tårgas mot flera tusen demonstranter som marscherat mot rådhuset i Almaty, enligt AFP:s journalister på plats.

Demonstranterna har samlats på ett torg utanför. Situationen beskrivs som kaotisk och enligt AFP:s utsända har personer tagit sig in i byggnaden, där borgmästarens kontor finns. Några ska vara beväpnade med batonger och sköldar som de tagit från polisen.

Enligt lokala medier brinner det i delar av byggnaden.

Webbkarta
Webbkarta. Foto: Johan Hallnäs/TT

Över 200 frihetsberövade

Totalt har mer än 200 personer frihetsberövats det senaste dygnet och 95 poliser har skadats, enligt ett uttalande från landets inrikesdepartement.

Demonstranter uppges bland annat ha blockerat vägar, stört den allmänna ordningen och drabbat samman med polis på olika platser.

Ryssland uppmanar till dialog för att stoppa oroligheterna i den forna Sovjetrepubliken. Det ryska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att man noga följer ”utvecklingen i broderliga grannlandet”.

”Vi stöder en fredlig lösning inom lagens och konstitutionens ramar och genom dialog, inte genom upplopp och lagbrott.”

Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.
Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.
Landet har en befolkning på 18,7 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina. Huvudstad är Nur-Sultan och landets största stad är Almaty.
Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier. När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev.
När landet höll parlamentsval i januari förra året bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.
Källa: NE, AFP, TT