Radar · Politik

Ministern: Alla som vistas i Sverige illegalt ska ut

 Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill att alla som vistas illegalt i Sverige ska utvisas.

Över 100 000 personer har inte rätt att vistas i Sverige enligt regeringen.

I en intervju i Expressen vill inte migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) precisera hur många som kommer att utvisas under mandatperioden, men målsättning från regeringen är att 100 000 personer ska utvisas.

– Det är absolut min målsättning att de som inte har rätt att vistas här ska lämna landet. Är den realistisk? Kanske inte. Men jag tänker inte nöja mig med det omfattande skuggsamhälle som vi har nu, säger Maria Malmer Stenergard till Expressen.

För att kunna utvisa de personer som vistas illegalt i Sverige måste de först hittas. I Tidöavtalet finns flera förslag på hur det ska gå till. Inre utlänningskontroller inklusive kroppsvisitation och möjlighet att ta DNA-prov ska prioriteras av polisen, och anmälningsplikt för offentligt anställda ska införas. Det senare har väckt hård kritik från bland annat bibliotekarier, socialsekreterare, lärare och vårdanställda.

Öppnar för undantag

I Tidöavtalet uppges att ”ömmande skäl” kan leda till undantag från anmälningsplikten. Maria Malmer Stenergard öppnar för sådana undantag exempelvis för personal inom akutsjukvården.

– En person utan tillstånd som till exempel har rätt till akutsjukvård – är det lämpligt att den personal som tillhandahåller den sjukvården ska vara skyldig att anmäla? Det tycker vi att man ska titta på i en utredning, säger Maria Malmer Stenergard till Expressen.

Vilka konsekvenserna, eller vilken påföljd, det ska bli för den offentligt anställd som inte anmäler en person som vistas i landet illegalt vill inte ministern svara på. Men det kommer att bli konsekvenser, enligt Maria Malmer Stenergard.

– Ja det måste det ju verkligen bli. Annars är det ju tämligen tandlöst.

Läs mer:

“Skuggsamhället kommer att växa”

Antalet kvotflyktingar sänks redan nästa år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV