Kultursvepet

Tips: Funkisar i rutan

En oväntad vänskap, Johnny got his gun, The good doctor och Speechless har alla personer med funktionsnedsättningar i huvudrollerna.

När personer med funktionsnedsättningar skildras i film och teve är de ofta offer eller ondskefulla galningar. Ganska endimensionella. Men det kommer fler och fler filmer som inte följer det mönstret. Jerker Jansson tipsar om insiktsfulla filmer och serier med funkisar i huvudrollerna.

En underbar fransk film om Phillip, en rik och väldigt vit aristokrat som sitter i rullstol efter en olycka. Driss, en ung svart man från förorten med kriminell bakgrund, anställs som personlig assistent till Phillip. Trots att många har invändningar mot arrangemanget växer en fin och spännande vänskap fram mellan de båda männen.

2. Johnny got his gun (1971)

En minst sagt smärtsam film byggd på romanen med samma namn av Dalton Trubo som också regisserat filmen. En ung amerikan får under en granatattack under första världkriget sina armar och ben bortsprängda. Han blir också döv och blind och blir liggande på sjukhuset, på ytan ett paket, men på insidan fortfarande en hel människa. Fången i sin kropp kan Johnny bara ägna sig åt att blicka tillbaka på sitt liv och försöka hitta på något sätt att dö på.

3. Speechless (2016–2019)

JJ har flera funktionsnedsättningar efter en cp-skada och är huvudpersonen i komediserien Speechless. Han sitter i rullstol, har svårt att koordinera sina rörelser och kan inte prata, men lyckas ändå kommunicera på olika sätt och lever ett ganska normalt tonårsliv om än med problem.

4. The good doctor (2017–)

Här känner jag mig som mest hemma och jag ska erkänna att jag ofta blir så gripen av denna amerikanska tv-serie att jag får en och annan tår i ögonvrån. Läkaren Shaun är autist och savant. Hans förmåga som läkare är det ingen som ifrågasätter, däremot skapar hans beteende ofta problem för honom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV