Radar · Miljö

Protester mot Norges oljeplaner vid statsministerbesök

Norges statsminister Jonas Gahr Støre möttes av oljekritiska budskap från aktivister vid sitt besök i Stockholm under tisdagen.

När Norges statsminister Jonas Gahr Støre besökte Sverige på tisdagen passade Greenpeace på att framföra sin kritik mot landets fortsatta oljeprospektering. Aktivister har manifesterat i anslutning till statsministerns möten med regering och näringsliv, möten som bland annat resulterat i överenskommelser om koldioxidlagring.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre är i Sverige för att bland annat prata grön omställning och diskutera kriget i Ukraina med näringslivet och statsminister Magdalena Andersson. I samband med besöket har Greenpeace genomfört manifestationer för att uppmärksamma det faktum att Norge fortsätter att dela ut nya oljelicenser och leta efter mer olja. Sedan Jonas Gahr Støre tillträdde som statsminister har han gett 53 nya tillstånd för oljeprospektering, något som enligt det internationella energiorganet IAEA inte är förenligt med 1,5-gradersmålet.

På måndagen mötte en liten grupp aktivister Støre när han ankom till Arlanda och under tisdagen har man följt statsministern i spåren på väg till och från olika möten i Stockholm.

– Vi har försökt få kontakt med statsministern under dagen och varit i närheten av de olika platser han besökt. Vi har inte lyckats träffa honom, men han har kört förbi i bil och vi har haft ett väl synligt budskap om att förbjuda ny olja, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace.

 Statsminister Magdalena Andersson (S) tar emot Norges statsminister Jonas Gahr Støre på tisdagen
 Statsminister Magdalena Andersson (S) tar emot Norges statsminister Jonas Gahr Støre på tisdagen. Norge och Sverige ska intensifiera samarbetet om koldioxidlagring. "Inte en lösning", menar Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace. Foto: Henrik Montgomery/TT

Koldioxidlagring = uppgivenhet

Under dagens möten har Sverige och Norge bland annat kommit fram till att man så snart som möjligt ska ingå ett avtal om export och import av koldioxid för att möjliggöra permanent lagring av koldioxid i den norska kontinentalsockeln. Ett tecken på misslyckad klimatpolitik, anser Rolf Lindahl.

– Det visar att mötet verkar ha handlat mer om business as usual än om grön omställning. Koldioxidlagring är inte en lösning utan det visar på uppgivenhet. I värsta fall innebär det att vi inte bryter vårt fossilberoende utan istället möjliggör fortsatt användning genom att man kan drapera det i en grön skrud men ändå fortsätta med den smutsiga verksamheten. Det är tragiskt att Sverige är med på det här.

Business as usual? Greenpeace väcker opinion utanför riksdagen i samband med den norska statsministerns besök
Business as usual? Greenpeace väcker opinion utanför riksdagen i samband med den norska statsministerns besök. Foto: © Greenpeace/Christian Åslund 

Just nu kanske en och annan tänker att det ändå är bättre med norsk olja än rysk?

– Det är ju inte en klimatlösning att byta rysk olja mot norsk, det räddar inte klimatet på något sätt. Det är ingen lösning på den akuta energikrisen heller, det tar tio år eller mer från det att man hittar ett oljefält till att produktion kan komma igång. Det vi behöver är energieffektivisering och att skala upp det förnybara, det går betydligt snabbare. Vi ska göra oss kvitt fossila bränslen, inte ersätta ett problem med ett annat, säger Rolf Lindahl.

Läs mer: 

Europadomstolen kräver svar av Norge om oljeborrning