Radar · Politik

Ökat stöd för svenskt stopp av rysk energi

En stor rysk gasledning, Nordstream, löper på botten av Östersjön till Tyskland.

Stödet för att snabbt stoppa rysk gas och olja växer. Till MP och V ansluter sig nu KD och C. ”Jag vill inte att det ska stå i historieböckerna att vi bara tittade på”, säger KD:s talesperson Camilla Brodin.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet driver på för att Sverige ska stoppa all import av rysk energi omedelbart. Sverige kan gå före EU, precis som flera baltiska länder och Polen har gjort.

För två veckor sedan lade MP ett så kallat utskottsinitiativ om detta i riksdagens näringsutskott, som fick stöd av V.

"Finansierar kriget"

– Vi ser att länder i EU, i motsats till det regeringen säger, börjar agera för att stoppa den ryska energin. Då tycker vi att Sverige har ett moraliskt ansvar. Vi vet att sanktioner är det vapen som biter mot Vladimir Putin, säger MP:s språkrör Per Bolund.

Partierna vill se stopp för ryskt kol, kärnbränsle samt rysk olja och gas.

– Gasen är kanske det viktigaste instrumentet i Rysslands finansiering för krig och övergrepp i Ukraina, säger Bolund.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch beklagar för Svenska Dagbladet att KD röstade nej till Miljöpartiets förslag, samma dag som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal i den svenska riksdagen och vädjade till ledamöterna att stänga av kranen.

Partiets energi- och näringspolitiska talesperson Camilla Brodin säger till TT att man nu lägger ett eget förslag om att regeringen skyndsamt bör ta fram en plan för att Sverige ska stoppa importen. Att invänta ett gemensamt EU-beslut tar för lång tid.

"Människor dör"

– Vi kan inte fortsätta att titta på när människor bara dör på grund av vad Ryssland håller på med. Jag vill inte att det ska stå i historieböckerna att vi bara tittade på. Nu måste vi göra allt vad vi kan.

Hon hänvisar till länder som Estland, Lettland och Litauen som stoppat rysk gas och Polen som stoppat både gasen och oljan.

Regeringen hänvisar till att samordning inom EU är bästa vägen framåt, samt att Sverige använder så liten mängd fossila bränslen från Ryssland.

– Jag tycker att regeringen har så konstiga resonemang. Just för att vi har så liten import har vi nu en möjlighet att väldigt snabbt fatta det här beslutet, säger Per Bolund.

Även Centerpartiet ansluter sig till stopplinjen, bekräftar partiets presstjänst.