Radar · Inrikes

Hot och våld – vardag för tågpersonal

Enligt fackförbundet Seko har hot och våld blivit vardag för deras ombordanställda medlemmar.

Hot, våld och sexuella trakasserier har blivit vardag för tågpersonal. Det menar fackförbundet Seko, som på måndagen bjöd in politiker och arbetsgivare till ett samtal om hur problemet ska lösas.

Enligt Seko är situationen för tåganställda just nu oacceptabel. Varannan ombordanställd medlem i förbundet uppger att det förekommer hot på arbetsplatsen minst en gång i veckan och var femte uppger att det förekommer våld lika ofta. Dessutom arbetar tågvärdar ofta ensamma och blir därför extra utsatta när resenärer är hotfulla och våldsamma. Därför arrangerade fackförbundet en samling på måndagseftermiddagen, tillsammans med ABF och tankesmedjan Katalys.

Under seminariet riktade Sekos ordförande Gabriella Lavecchia kritik mot hur regeringen har hanterat problemet hittills.

– Problemet är att ingen från politiskt håll har känt att det är deras ansvar. Vi får massor med sympatier i frågan, men samtidigt har vi skyfflats runt utan att någon har velat ta tag i den, säger hon. 

Oklar ansvarsfördelning 

Biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) var en av de som deltog i måndagens samtal. På frågan om hur man ska göra för att se till att frågan inte faller mellan stolarna svarar han att det handlar om att hitta ett sätt att samarbeta.

– Det är klart att de här stuprören som finns för sakfrågeansvaren ibland kan vara svåra att överbrygga. Arbetsmiljöfrågor och arbetstidslagstiftning är jag generellt ansvarig för. Men när det kommer till trafiksidan är det Tomas Eneroth. Det kanske är en perfekt uppdelning eller så är det inte det. Men det fordrar att vi hittar ett sätt att samarbeta. Nu efter det som hände i Malmö (morden på Malmö latinskola, reds. anm.) har jag, justitieministern och skolministern diskuterat vad som ligger på respektive ministers ansvarsområde. Det är på samma sätt man får ge sig på frågan om hot och våld i spårtrafiken. 

"Visade förståelse"

Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia är i det stora hela nöjd efter måndagens samling.

– Det är jag absolut. Jag hade önskat att det hade skett tidigare och att politiken hade tagit ansvar till att ha en sådan här samling. Men nu gjorde vi det och vi fick dit Johan Danielsson. Det tycker jag är positivt. Tidigare har det bollats runt och nu kom ett stadsråd och berättade hur han såg på det. Jag upplever ändå att han visade en tydlig förståelse för att det här inte går att hantera i olika stuprör från den politiska sidan framöver, säger hon när Syre ringer upp henne på tisdagen.

Tror du att gårdagens samtal kommer att leda till någon förändring? 

– Jag är glad att vi fick till det här. Men det återstår att se om det är starten på den samling som behöver ske. Det är många som behöver samlas för att det här ska gå. Vi har ett stort gemensamt ansvar. Vi är förstås bekymrade å våra medlemmars vägnar och jag tror att vi alla också önskar fungerande tågtrafik. Det är det klimatsmarta alternativet som vi har i dag.