Energi · Kan själv

Fika och husrum till fjärilar, blommor och bin

En kruka basilikabarn, ett timjandoftande värdshus för insekter, ett palettblad på kaffepaus och i den vita krukan en liten myntaplanta.

Jerker Jansson har denna vecka förberett för försommarens första fjärilar. En kruka med en liten badplats i skuggan av en timjanbuske blev resultatet. De första av hans basilikaplantor har kommit upp också. Vi har bildbevis.

Vi går längs kulturens asfalterade stig och tittar storögt ut på det där naturliga som nu sker någon annanstans. På en skärm. Bakom ett staket. Men du och jag är också naturen. Och en väg till att må bra är att bejaka det. Bjuda in naturen i sitt liv.

I synnerhet om man som jag bor i stadsmiljö är det inte bara gott för själen, utan en insats för liv. Allt liv. Tänkte jag när jag läste en text om insektshotell. Men tyckte det såg lite stort ut. Ett litet värdshus har jag plats för däremot.

Så jag köpte en fin timjanplanta, borrade en massa hål i en stor kruka och laddade med bra, lätt jord. Hålen har två uppgifter. De bjuder in insekter som vill lägga ägg, gömma sig lite eller hitta mat och de hindrar växternas rötter från att bilda stora klumpar. De flesta växters rötter är inte bra på runda former. De hamnar i loopar, snurrar in sig själva. Genom att borra hål i krukan kommer de rötter som söker sig till kanten att stöta på luft, avbryta sig och byta riktning. In i krukan.

För att göra det hela ännu mer insektsvänligt har jag placerat en liten keramikkopp i gruset runt plantan. Några stenar och lite vatten bildar en badplats för små varelser. Stenarna är viktiga så insekten har något att klättra upp på om den hamnar i vattnet.

Skadeinsekter? Min erfarenhet är att det inte är ett problem. De insekter som åsamkar skada på växter gör det oavsett om jag piffar för nyckelpigor och fjärilar. Se också gärna till att ha växter som blommar på olika tider av året. Många grönsaker och bär blommar tidigt och ger sen inte mat åt insekter som lever på nektar.

Blomfika

Det stör mig att kasta kaffesump. Det är bra näring. Så bra att den möglar på bara några dagar. Jag använder en hel del i mina svampodlingar, men det blir ändå över. En del växter gillar inte koffein och den syrliga miljön i sumpen. Men palettbladsskottet på bilden gillar läget efter fyra dagar i ett kaffefilter.

Skottet ska ner i riktig jord, tror inte det funkar i längden, men jag kommer att ha en hel del sump i mixen. Då försvinner mögelproblemet också. När sumpen hamnar i jordblandningar finns där myriader av organismer som konkurrerar om näringen och grönmöglet får inte ensamrätt till den.

Det är inte bara som jordförbättring som kaffe är bra. Också färdigt kaffe går att använda. Jag häller då och då sista skvätten i nån kruka, gärna spädd med lite vatten. Inte för ofta dock. Då återkommer gärna möglet. För mycket näring är ibland ett större problem än för lite.

Myntarapport

I förra veckans nummer lekte jag med några tomma burkar. I en av dem hamnade en myntakvist. Den har tagit sig bra och får nu växa hydroponiskt. Vi snackar enkelt upplägg. Jag satte en kvist mynta i ett glas vatten tills den rotade sig och planterade den sen i en liten kruka med kokosfibrer i.

Näringslösningen finns i en liten syltburk och hela alltet står i en ytterkruka för att skydda rötterna från direkt sol. Solen kan bränna rötterna och stimulera alger, bakterier och annat som slemmar till det i burken, i synnerhet om det är näring i vattnet i burken. Och näring behövs när väl plantan tagit sig. Jag har droppat lite växtnäring i vattnet och kommer att byta det typ varannan vecka. Bäst är det med specialnäring för hydroponi, det funkar med vanlig näring, men då gäller det att byta då och då.

De gulliga basilikaplantorna behöver solljus, värme och fukt för att må bra
De gulliga basilikaplantorna behöver solljus, värme och fukt för att må bra. Foto: Jerker Jansson

För mycket basilika finns inte

Det finns inte mycket som är härligare än att ha gott om färska örter i sin trädgård. Ju mindre utrymme, ork och resurser du har desto vettigare blir det att skapa en liten örtagård. Jag köpte en färdig timjan till mitt insektsvärdshus och det går jättebra att rota basilika i ett glas vatten, men fröer ger snabbt massor av plantor.

Så tunt i bra jord, fröerna behöver inte täckas med jord om de hålls fuktiga. Jag täcker jorden med plast första veckan, tar bort den när de första bladen kommer upp. Jag sprejar sen, minst en gång om dagen. Basilika gillar inte torka. Toppa plantorna när de blivit stora så bildas fler grenar och därmed fler blad. Och det är ju bladen vi är ute efter.

Jag brukar köpa lite olika sorters basilika för att få blandning i krukan. Eftersom basilika inte har särskilt avancerade rotsystem kommer jag säkert peta ner en och annan vitlöksklyfta i den krukan också. Bara att mala lite sojabönor i olivolja till så har jag pesto.

Några örttips

Andra örter som är bra att ha och lätta att odla är salvia, oregano, mejram, olika myntor och rosmarin. De är alla fleråriga och när de väl blivit gamla nog att förvedas är de tåliga.

Ett- eller tvååriga örter som dill, persilja och koriander är inte svåra att odla, men tappar kraften när man skördar dem, så de är bättre att så i omgångar och skörda efter hand än att försöka få till något permanent av. Det går att odla från färska örter från livsmedelsaffären, men de är inte odlade för att överleva.

Det är bättre att satsa några tior på en planta från en plantskola, då är det en sort som passar för ändamålet och den kommer att vara mycket tåligare. Tricket är att vänta tills plantan är tillräckligt kraftig för att inte ta skada av att du tar ett par kvistar.

Det är bättre att ha ett gäng mindre krukor med flera plantor än att försöka odla en jättestor. Då får de andra plantorna längre tid på att återhämta sig än en stor planta som blir pillad med hela tiden. Det gör det också lättare att få ihop skott att rota.