Radar · Mänskliga rättigheter

Protester rasar vidare – Raisi erkänner brister

Irans president Ebrahim Raisi under ett sammanträde i landets parlament den 4 oktober.

Irans president Ebrahim Raisi manar till nationell sammanhållning i ett försök att dämpa den utbredda vreden gentemot landets ledarskap. Samtidigt sprider sig protesterna till fler skolor och universitet.

Under ett sammanträde i det iranska parlamentet på tisdagen erkänner president Raisi att Iran har ”svagheter och brister”, men hamrar samtidigt än en gång in regimens officiella linje: att de landsomfattande protesterna är följden av en komplott orkestrerad av ”landets fiender”.

– Enighet och nationell integritet är nödvändigheter som gör vår fiende hopplös, säger han.

Raisis budskap var detsamma som det landets högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, gav uttryck för under måndagen.

– Jag säger rakt ut att dessa upplopp och denna oro har iscensatts av Amerika och den ockuperande, falska sionistregimen och deras uppdragstagare, med hjälp av några förrädiska iranier utomlands, sade han till polisstudenter i huvudstaden Teheran, rapporterar AP.

Slog ner mot studenter

Mahsa Zhina Amini var 22 år gammal när hon dödförklarades den 16 september efter ha gripits av Irans ökända moralpolis. Hennes påstådda brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Ilskan över hennes död blev startskottet för den största protestvåg som landet upplevt på flera år.

Protesterna, som har växt i omfång för varje dag sedan Aminis begravning i september, har spätts på av befolkningens generella missnöje med landets ledarskap – med politiskt förtryck, en ekonomi i fritt fall och isolering från omvärlden.

I söndags slog säkerhetsstyrkor i Teheran brutalt ned en demonstration där hundratals universitetsstudenter närvarade. I och med veckans terminsstart har ytterligare flera skolor och universitet blivit skådeplatser för demonstrationerna, som framför allt leds av unga iranier.

USA:s president Joe Biden
USA:s president Joe Biden. Arkivbild. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Biden utlovar respons

Protesternas omfattning är dock oklar eftersom regimen kraftigt begränsat befolkningens åtkomst till internet. Klart är att demonstranterna – varav många klipper sitt hår och bränner sina slöjor – mötts av brutalitet, tårgas och i vissa fall skarp eld från säkerhetspolisens sida.

Människorättsorganisationer uppskattar att dödstalet är mycket högre än de 41 personer som statlig iransk tv rapporterat. Mängder av demonstranter, aktivister och journalister har gripits.

På måndagskvällen lovade USA:s president Joe Biden att den iranska regimens våldsamma respons på protesterna kommer att få följder.

"Hålla beslutsfattare ansvariga"

”Denna vecka kommer USA att införa ytterligare kostnader mot förövare som utövat våld mot fredliga demonstranter”, säger Biden i ett uttalande från Vita huset.

”Vi kommer att fortsätta hålla iranska beslutsfattare ansvariga och stödja iraniers rätt att protestera fredligt.”

Vilka åtgärder som kan komma att bli aktuella är oklart. Iran befinner sig redan under hårda restriktioner från USA till följd av sitt kärnprogram.

Även Storbritannien har uttryckt solidaritet med demonstranterna och fördömt regimens svar.

– Nivån på våldet från säkerhetsstyrkorna vid protesterna i Iran är verkligen chockerande, säger utrikesminister James Cleverly enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Protesterna i Iran

Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, grips av moralpolis den 13 september i Teheran för att hon inte anses bära sin huvudsjal på korrekt vis. 

Mahsa Zhina Amini förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avlider Amini på sjukhus efter att ha legat i koma. 

Vid Aminis begravning i hennes hemort utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

TT