Radar · Inrikes

“Våld är aldrig okej”

I kampanjen "Våld är aldrig OK" vänder sig ett antal Stockholmskommuner både till den som utsätts och den som utsätter något för relationsvåld.

I november månad går ett flertal kommuner i Stockholm återigen ihop för att uppmärksamma frågan om våld i nära relation. I år satsar man särskilt på att nå ut till unga människor.

I den gemensamma kampanjen “Våld är aldrig OK” vill Stockholmskommunerna Danderyd, Lidingö, Norrtälje, Vallentuna, Vaxholm och Österåker informera om det stöd och råd som finns för att kunna bryta destruktiva relationer.

– Syftet med kampanjen är att medvetenheten kring våld i nära relation och att det påverkar den psykiska hälsan. Kampanjen syftar också till att bredda den vanliga uppfattningen kring vad våld i nära relation är. Även tvångssex, nedlåtande ord, utpressning, skadegörelse hemma, hedersrelaterat våld, aggressivt beteende, isolering och kontroll är våld i nära relation, säger Marina Florin, Samordnare Våld i nära relation i Lidingö stad, i ett pressmeddelande.

Med årets kampanj har fokus legat på att nå ut till yngre grupper. Enligt det gemensamma pressmeddelandet kan konsekvenserna av våld i en parrelation vara mer skadliga för unga än för vuxna. Våldsutsatthet eller våldsutövande under ungdomstidens kritiska utvecklingsfas påverkar möjligheterna till en framgångsrik övergång till vuxenlivet, vilket i sin tur riskerar att få negativa konsekvenser längre fram i livet.

– Det är ett viktigt budskap och i år satsar vi extra på att nå unga människor i kanaler där de befinner sig, säger Marina Florin.

Kampanjen startar 14 november och pågår i två veckor. Under kampanjens andra vecka startar den nationella kampanjen ”En vecka fri från våld” där våldet ännu mer kommer att uppmärksammas i Sverige och internationellt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV