När FN:s expertpanel för rasrättvisa och brottsbekämpning presenterade sina preliminära observationer över läget i Sverige låg fokus på två punkter. Behovet av statistik baserad på hudfärg och avsaknaden av förtroende för polisväsendet bland utsatta grupper.
Tidigare i veckan rapporterade Syre om den oberoende expertpanel från FN som de senaste dagarna befunnit sig i Sverige med syfte att undersöka brott mot mänskliga rättigheter i samband med brottsbekämpning kopplat till personer med afrikansk bakgrund. Under det fem dagar långa besöket har expertgruppen besökt Stockholm, Malmö och Lund och bland annat träffat representanter från regeringen, brottsbekämpande myndigheter, civilsamhällesorganisationer och enskilda berörda individer.
Bland de preliminära observationer som presenterades under en presskonferens på fredagen betonades avsaknaden av förtroende för polisväsendet bland berörda grupper.
– I de områden vi besökt finns väldigt svagt förtroende för polisen. Upplevelsen bland de som bor där är att polisen särskilt riktar in sig på personer med utomeuropeisk och afrikansk bakgrund, i synnerhet unga män. Detta måste man arbeta för att komma till bukt med från polisväsendets sida, sa Tracie Keesee, medlem av expertgruppen.
Tracie Keesee menade även att expertgruppen fått ta del av berättelser som vittnar om att polisens agerande i vissa fall försätter individers liv i fara.
– Det handlar exempelvis om att poliser kör iväg med rasifierade personer, ofta unga män, till andra stadsdelar där de sedan lämnas för att själva ta sig hem. Detta utgör en risk för dessa individers liv, inte minst i en kontext med eskalerande gängvåld, vilket gör att det kan vara mycket riskabelt att plötsligt befinna sig i “fel” område.
Expertgruppen kritiserade även avsaknaden av statistik utifrån etnicitet och hudfärg i Sverige.
– Sådan statistik behövs för att bättre förstå vad det är som faktiskt händer. När man säger att svenskar har förtroende för rättsväsendet blir det annars alldeles för generellt. Vilka är det vi pratar om? I vilka områden?, säger Tracie Keesee.
– Vi har förstått att det finns en historiskt förankrad osäkerhet kring användandet av begreppet ras i Sverige, men bland de vi pratat med finns det samtidigt en insikt om att statistik som synliggör etnicitet och hudfärg behövs och att det behövs nu.
Läs mer