Radar · Mänskliga rättigheter

FN-panel ska undersöka rasrättvisa och brottsbekämpning i Sverige

Går det att säkerställa rättvisa och ansvarsskyldighet i förhållande till överanvändning av våld från brottsbekämpande myndigheter? Det är en av frågorna som FN:s oberoende expertpanel ska undersöka i samband med sitt Sverigebesök i veckan.

I veckan får Sverige besök av en oberoende expertpanel från FN som ska undersöka brott mot mänskliga rättigheter i samband med brottsbekämpning kopplat till personer med afrikansk bakgrund.

I syfte att undersöka brott mot mänskliga rättigheter i brottsbekämpningen, kopplat till bakgrund eller hudfärg, kommer expertgruppen under sitt fem dagar långa Sverigebesök att titta närmare på lagar, policy och praxis som reglerar användningen av våld hos brottsbekämpande myndigheter i Sverige – och hur dessa ligger i linje med internationell människorättsstandard. 

Även förhållandet mellan polisväsendet och samhället kommer att studeras, bland annat utifrån polisutbildningen, men också genom att titta på vilka konkreta riktlinjer som finns för att säkerställa rättvisa och ansvarsskyldighet i samband med övervåld och andra brott mot mänskliga rättigheter.

Expertgruppen, som är inrättad av FN:s råd för mänskliga rättigheter, ska under resans gång bland annat att besöka Stockholm, Malmö och Lund samt träffa representanter från regering, riksdag, brottsbekämpande myndigheter, institutet för mänskliga rättigheter, civilsamhällesorganisationer samt berörda enskilda individer.

”Vi ser fram emot konstruktiva diskussioner kring de utmaningar som finns med fokus på god praxis och att hitta positiva initiativ och exempel inom området. Vi hoppas också kunna ge användbara rekommendationer till regeringen och andra berörda parter angående frågor relaterade till att främja rasrättvisa i samband med brottsbekämpning och i det straffrättsliga systemet”, säger Yvonne Mokgoro, ordförande för expertgruppen, i ett pressmeddelande.

Resultatet av undersökningen och rekommendationer till den svenska regeringen presenteras i samband med en presskonferens på fredagen. Expertgruppen lämnar då också över en skriftlig rapport med sina observationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV