Energi

Så kan du ge loppisfyndet ett ansiktslyft

"En fördel när man klär om en stol eller fåtölj är att man själv får bestämma hur den ska se ut och kan sätta sin personliga touch på den", säger Fia Andersson.

En illa medfaren stol med dålig stoppning och trasigt tyg behöver inte alls betyda tippen nästa. Med lite kärlek kan den bli som ny och leva i flera generationer till.

Har du hittat några gamla stolar i farmors källare som är vackra, men har sett bättre dagar? Har du kanske ropat in en rolig stol på auktion, eller fyndat en charmig fåtölj i den lokala second hand-butiken?

Även om möbeln kan vara illa åtgången, med söndervittrat tyg och pulveriserad stoppning finns det hopp för nästan alla stolar. Det säger tapetserarna Elin Rovin och Fia Andersson, som sedan tre år tillbaka driver Stockholms Tapetserarverkstad i Midsommarkransen, i södra Stockholm.

Och mycket går faktiskt att göra själv, med lite tid och tålamod. Förutom att man gör miljön en tjänst genom att förlänga livet på en möbel som annars skulle ha gått till spillo finns det också kreativa vinster.

– En fördel när man klär om en stol eller fåtölj är att man själv får bestämma hur den ska se ut och kan sätta sin personliga touch på den, säger Fia Andersson.

Till deras verkstad kommer allt från 1930- och 1940-talsklassiker till stilrena stålrörsmöbler och gamla släktklenoder från 1700-talet för att få sig en uppfräschning.

– Många vill bevara i stället för att slänga, det är roligt. Dessutom kan många äldre möbler ha bra stommar, det är värt att tänka på, säger Elin Rovin.

Utgå från mitten när du nålar upp tyget på stolsitsen
Utgå från mitten när du nålar upp tyget på stolsitsen. Foto: Erik Simander/TT

Hur gör man då för att gjuta nytt liv i det gamla?

Börja med att titta noggrant på stolen innan du sätter igång. Hur är det fäst i hörnen? Fotografera gärna så har du en referens att gå tillbaka till.

– Ta av tyget på stolen och kolla hur stoppningen ser ut. Gammalt skum kan vara helt pulveriserat och det är inte så roligt att sätta över ett nytt tyg på det, säger Elin.

Skumstoppning finns att köpa i vissa textil-, bygg- och hobbybutiker och hos tapetserare. Klipp ut rätt storlek med en sax, eller såga till det med en brödkniv om skummet är för tjockt för att klippa i. Använd kontaktlim för att fästa det på sitsen.

– Sedan kan man lägga ett lager fibervadd ovanpå skummet, det skyddar lite. Skum bryts ner av UV-ljus och vadden hjälper till att motverka friktion. Om man vill få fram en form kan man också behöva ett lager domestik, säger Fia Andersson.

Domestik är en ofärgad bomullsväv som ofta används som ett sista lager innan yttertyget kommer på plats.

–Är man inte så van kan det var skönt att testa med ett lager domestik först. Då kan man sätta formen och nåla så att man ser att det blir bra innan man går på med det rätta tyget. Har man inte domestik kan man prova med ett lakan, säger Elin.

Hon förklarar att man ska utgå från mitten när man börjar nåla upp tyget.

– Tänk på att spänna det ordentligt innan du börjar häfta. Är det för mjukt sackar det ihop efter ett tag. Det är nog det vanligaste misstaget folk gör.
Samtidigt är det viktigt att inte spänna för hårt så att formen förstörs.
Man kan använda en elektrisk klammerpistol för att häfta fast tyget, de är enkla att arbeta med och det finns varianter för hemmabruk att köpa i detaljhandeln.

–Klammer gör inte lika stor åverkan på möbeln som att jobba med nubb och hammare, även om det också går, säger Fia.

Fia Andersson och Elin Rovin träffades när de studerade till tapetserare på Lidingö i Stockholm
Fia Andersson och Elin Rovin träffades när de studerade till tapetserare på Lidingö i Stockholm. Nu driver de företag tillsammans. Foto: Erik Simander/TT

Kvaliteten på tyget är en annan viktig aspekt att fundera på.

– Klär man en stol som man vet att man vill klä om snart igen spelar det kanske inte jättestor roll, men om du vill att det ska hålla, välj bra material. Det finns möbeltyger med olika slitstyrkor, säger Fia.

Att klä om en fåtölj är mer utmanande, men inte omöjligt. Är man nybörjare behöver man dock vara lite händig och ha gott om tålamod.

– Om stoppningen är bra så att den bara behöver nytt tyg är det inte så svårt. En Emmafåtölj kan vara en tacksam modell att börja med, säger Elin.

Men det är inte alltid det krävs stora ingrepp. Ibland kan mindre förändringar räcka för att skapa ett helt nytt uttryck.

– Man kan gå till en tapetserare och få specialgjorda knappar att sätta som dekoration i ryggen i det tyg man har valt. Har man en slät rygg kan det bli en fin detalj, säger Elin.

Stilen i det egna hemmet beskriver hon som blandad.

– Jag går mest på det jag tycker är fint. Jag tycker om böjträstolar från Thonet, en sådan har jag renoverat rottingsitsen på.

Renovera en stol – tänk på det här:

Börja med att titta på vad det är för möbel du har. Är det en gammal barockstol eller något som är värt lite mer, överväg att lämna in den till ett proffs.

Fotografera och se över möbeln innan du börjar så att du vet vad du utgår från.

Fundera på var stolen ska stå. Är det nära ett fönster? Välj ett tyg som inte bleks så lätt.

Välj ett tyg som är lätt att jobba med och som matchar stilen och formen på möbeln. Är tyget för stelt är det inte säkert att det lägger sig som man vill.

Möbeltyger är lite dyrare än andra tyger, men håller längre. Till en stol går det oftast åt så lite tyg att det är värt investeringen.

Äldre, lite finare stolar, med traditionell stoppning i tagel kan ha ett eller två lager. Vill man bevara det ursprungliga kan man byta ut det övre lagret till skumstoppning och vid ett senare tillfälle lämna in den till en tapetserare.

Små håligheter i träramen kan täppas igen med hjälp av tändstickor.

Har färgen försvunnit kan man betsa lite försiktigt, men testa gärna där det inte syns först så att du får rätt ton.

Små märken och skavanker på ramen kan försiktigt tas bort med en fläcksuddare (finns att köpa i detaljhandeln).

Källa: Stockholms Tapetserarverkstad