Radar · Inrikes

Döms för krigsbrott – lät sonen bli barnsoldat

Den åtalade kvinnan (med ryggen mot) under rättegången i Stockholms tingsrätt.

En 49-årig kvinna döms till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott av Stockholms tingsrätt. Hon fälls då hon inte förhindrade att hennes son rekryterades som barnsoldat hos terrorsekten IS. Pojken dog i konflikten i Syrien, bara 16 år gammal.

Kvinnan tog sig till Syrien med sina barn, bland dem den aktuella sonen, våren 2013. Hon har själv hävdat att hon lurades dit av barnens far men tingsrätten bedömer att både hon och hennes man tillhört en sektliknande islamistisk miljö som förespråkade väpnad kamp för sharia och att hon förstod att det var Syrien hon skulle till.

Hon visste också att där pågick ett brutalt inbördeskrig där våldsbejakande islamistiska grupper var involverade.

– Man kan se att hon har haft en avsikt att ta sig in i Syrien och vistas där ända till slutet. Det här att hon lurats motsägs av hela den här utredningen. Hon har vetat vad hon gör och det är i linje med hennes övertygelse, säger rådmannen Jakob Hedenmo vid Stockholms tingsrätt.

"Hennes övertygelse"

I Syrien går det inte lång tid innan den då tolvårige pojken rekryteras och utnyttjas som barnsoldat för IS räkning. Och även detta måste kvinnan ha förstått, enligt rätten.

– Hon ser det här på nära håll, hon måste ha förstått att det här händer, men eftersom hon är där med avsikt så ingriper hon inte. Det är också en del av hennes övertygelse, säger Jakob Hedenmo.

Kvinnan döms nu för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott. Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014.

Tingsrätten anser det inte bevisat att kvinnan aktivt verkat för att pojken ska bli barnsoldat. Hon bedöms i stället som skyldig genom sin underlåtenhet att agera. Som förälder som levde med pojken hade hon ett ansvar att skydda honom.

– Vi har resonerat så att ger man sig in med avsikt i en krigszon som hon gjort med sitt barn, då har man avsagt sig den möjligheten att skydda och rädda sina barn, säger Hedenmo.

"Var vingklippt"

Kvinnan har hela tiden nekat och hävdar att hon dels inte förstod att sonen användes som barnsoldat, dels att hon som kvinna inte hade någon möjlighet att styra över honom i Syrien utan att männen bestämde allt.

Kvinnans advokat Mikael Westerlund säger att försvaret nu ska analysera domen ordentligt innan de bestämmer sig för en överklagan.

Åtalet om krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat är det första i sitt slag i Sverige.

– Det finns ett mål i Europa där omständigheterna är ungefär likadana, utöver det avgörandet finns inga liknande mål i världen så vitt vi känner till. Det har ju medfört att vi hela tiden förstått att det är ganska hög sannolikhet för att det här målet kommer att vandra högre i rättsinstanserna. Det talar för ett överklagande förstås, men ett definitivt besked kommer vi återkomma till, säger Mikael Westerlund.

Fakta: Krigsförbrytelse och barnsoldater

Den 49-åriga kvinnan döms för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014.
Brottet har begåtts genom användande av barnsoldat. Det finns ett absolut förbud mot att använda barn under 15 år för direkt deltagande i fientligheter under en väpnad konflikt.
Det är inte bara straffbart att använda barn för strid, utan kan även avse andra förfaranden kopplade till krigföringen. Det kan handla om att barn används för att spionera, hålla utkik eller transportera saker.
Källa: Åklagarmyndigheten, Stockholms tingsrätt

Bakgrund: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.
Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.
Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.
Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.
En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Det kan också finnas ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.
Omkring en tredjedel av dem som reste från Sverige var kvinnor.
Källa: TT