Radar · Politik

S-besked om Nato kan komma 15 maj

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Socialdemokraternas partistyrelse kallas till ett extra möte om Nato den 15 maj. Ett beslut om hur partiet ska ställa sig till medlemskap kan komma då, uppger partisekreteraren Tobias Baudin för TT.

– Partistyrelsen kan välja att fatta beslut den 15 maj, men där är vi inte än, säger Baudin och tillägger att inget är bestämt.

Han framhåller att det är svåra och komplicerade frågor som ska diskuteras.

På mötet den 15 maj ska partistyrelsen återrapportera och diskutera från den säkerhetspolitiska dialog som pågår i partiet och som ska vara klar den 12 maj.

Återrapporteringen var tidigare tänkt att ske på mötet som ska hållas den 24 maj, men den tidigareläggs nu.

Tryck utifrån

Trycket på partiet utifrån att skynda på processen är starkt trots att det finns kritik i partiet om att det redan går alldeles för fort i en så avgörande fråga som ett eventuellt medlemskap i Nato.

Baudin konstaterar att den säkerhetspolitiska analysen som riksdagspartierna gör under ledning av utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist ska vara klar den 13 maj.

– Och Socialdemokraterna i Finland kommer ju att ha ett möte den 14 maj, säger Baudin.

Den 14 maj väntas finska S ge besked och den 17 maj anländer den finländske presidenten Sauli Niinistö till Stockholm för ett statsbesök. Niinistö väntas för övrigt ge sitt besked om Nato den 12 maj.

Texten har uppdaterats.