Radar · Morgonkollen

Oklahoma inför hårdare abortlagar

Oklahomas republikanska guvernör Kevin Stitt har skrivit under en ny restriktiv abortlag i delstaten.

Guvernören i den amerikanska delstaten Oklahoma har undertecknat en av de mest restriktiva abortlagarna i USA.

Undertecknandet av lagen skedde mindre än ett dygn efter det att ett uppmärksammat utkast från Högsta domstolen läckt ut som visar att en majoritet av HD-domarna vill ta bort den nationella aborträtten i USA och i stället överlämna abortfrågan till varje enskild delstat.

Likt Texas nya abortlag förbjuds abort i Oklahoma från omkring sjätte veckan, såvida inte kvinnans liv är i fara. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse i upp till tio år och höga böter. Kvinnan som gör aborten kan inte fällas.

”Jag är stolt,” skriver guvernör Kevin Stitt på Twitter, där han har publicerat bilder på sitt undertecknande.

”Jag representerar Oklahomas samtliga fyra miljoner invånare, som överväldigande vill att de ofödda skyddas,” tillägger han.

Abortfrågan är sprängstoff i ett redan inflammerat politiskt läge i USA. Flera republikanskt styrda delstater har den senaste tiden inskränkt aborträtten och i juni väntas HD ta beslut i frågan. På deras bord ligger en ny abortlag i Mississippi och om den skulle få grönt ljus innebär det definitivt att det blir fritt fram för enskilda delstater att införa egna abortregler.

Omkring hälften av USA:s delstater väntas i så fall införa restriktivare abortlagar.