Radar · Inrikes

Swedbanks tidigare vd åtalas för grovt svindleri: ”Fanns en tydlig strategi”

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen åtalas för grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Hon åtalas för bland annat grovt svindleri, uppger myndigheten i ett pressmeddelande under tisdagen.

Det var i mars 2019 som Birgitte Bonnesen fick lämna sin post som vd på Swedbank efter den misstänkta penningtvättsskandalen som resulterade i att flera storägare meddelade att de skulle rösta nej till att ge Bonnesen ansvarsfrihet under bankens bolagsstämma. Under våren 2020 delgavs Birgitte Bonnesen misstanke om brott.

Nu väcker förundersökningsledare och chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten åtal mot den tidigare vd:n för grovt svindleri och grov marknadsmanipulation. Birgitte Bonnesen ska bland annat, med en ”tydlig strategi”, ha mörkat uppgifter om företagets problem med att förebygga penningtvätt i Estland, enligt åtalet.

– Jag påstår att detta har skett trots att den före detta vd:n hade kännedom om icke offentliggjord information om omfattande och allvarliga brister gällande AML-processerna och även information om omfattande misstänkta transaktioner/kunder utifrån ett penningtvättspespektiv i den estniska verksamheten, säger Thomas Langrot i pressmeddelandet.

– Ett annat ord för detta är att det finns bevis för en mörkläggning, säger Thomas Langrot.

”Röjde avsiktligt uppgifter”

Den före detta vd:n åtalas också för obehörigt röjande av insiderinformation då hon medvetet ska ha röjt uppgifter om den misstänkta penningtvättsskandalen till storägare i banken innan avslöjandet publicerades i SVT:s Uppdrag granskning.

– I egenskap av verkställande direktör och koncernchef för banken har den tilltalade avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog, säger Thomas Langrot.

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson uppger för TT att hans klient är oskyldig till anklagelserna, men väljer att avvakta med vidare kommentarer innan han tagit del av åtalet.

– Det är klart att vi nekar till brott, det är självklart, men jag kan inte kommentera någonting som jag inte känner till innehållet i, säger Per E Samuelson till TT.

Misstänkt penningtvätt i Baltikum

Det var i februari 2019 som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att Swedbank kan ha använts för misstänkt penningtvätt i Baltikum under flera års tid. Kort efter avslöjandet publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen. Misstankarna utökades även till att gälla grovt svindleri efter en razzia mot Swedbanks huvudkontor varpå Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV