Radar · Miljö

SVT missade klimatallegori – hånas på Twitter

Morgonstudion fick det hett om öronen.

I måndagens Morgonstudion i SVT diskuterades den omtalade filmen Don’t look up som hade premiär på Netflix under julen. Leonardo DiCaprio och Jennifer Lawrence spelar två forskare som varnar för en annalkande katastrof i form av en komet med siktet inställt på jorden – att kometen är en metafor för klimatkrisen och att filmen medelst satir vill beskriva politikers, makthavares och medias nonchalans inför densamma torde ingen ha missat.

Åtminstone inte enligt den Twitterstorm som SVT hamnat i efter att programledarna för Morgonstudion ägnat hela inslaget åt att konsultera en astronom angående sannolikheten i scenariot komethot och hur det skulle kunna avhjälpas.

”När Morgonstudion visade ett inslag om hyllade klimatsatiren Don’t look up agerade programledarna exakt som filmens obrydda tv-ankare. Gårdagens snackis är verkligen next level absurdness”, konstaterade Supermiljöbloggen.

”Ändå otroligt meta av SVT nyheter att göra ett inslag om ”Sant och falskt” i Don’t Look Up! på temat ”Astronomen: så hade en gigantisk komet avstyrts i verkligheten”, twittrade Henrik Fröjmark, och Pella Thiel frågade sig om det hela var ett skämt eller en sketch.

DN:s Helena Lindblad kommenterar i dagens tidning att inslaget ”var rejält imbecillt men bekräftade precis det som filmen faktiskt säger: Vår överlevnad hänger på att vi reagerar på det hot som är reellt.”