Zoom

Nya EU-regler kan stoppa svenska tatuerare

Thomas Rosén från Karlstad har arbetat som tatuerare sedan 1999.

På onsdag träder nya EU-regler i kraft som i praktiken förbjuder samtliga färger som används av seriösa tatuerare i Sverige. Någon ny färg som lever upp till regelverket finns ännu inte att tillgå, och tatuerare tycker sig nu stå mellan valet att stänga verksamheten eller bryta mot reglerna.

– Jag hoppas på förståelse från tillsynsmyndigheterna, men jag vet ju inte, säger Thomas Rosén.

Han har arbetat som tatuerare sedan 1999, fick sitt mästarbrev 2019, och har alltid varit mån om att följa alla regler. På onsdag ser han, likt många kollegor, att han inte har möjlighet att göra det fullt ut längre, om han villa hålla öppet.

– Nej, det är omöjligt, säger han.

Det handlar om de nya EU-reglerna som träder i kraft den 5 januari, som innebär nya koncentrations­gränser för skadliga ämnen i tatueringsfärger, nya krav på märkning på färgerna samt ytterligare krav på de tatuerare som använder produkterna.

Haltgränserna gäller för 4 000 olika ämnen, däribland bly, nickel och arsenik, och har beslutats av EU:s kemikaliemyndighet Echa. I många EU-länder har detta varit helt oreglerat, men Sverige har haft egen lagstiftning i snart tio år, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket som får tillsynsansvar över det nya regelverket.

– Det finns ämnen som har haft en haltgräns i svensk lagstiftning som nu får exakt samma halter i EU-lagstiftningen, sedan finns det ämnen som får lägre halter, alltså att det blir tuffare, och det finns ämnen där det tvärtom tillåts högre halter inom EU.

Krav på märkning

Även om halterna i en befintlig färg uppfyller EU-kraven är det inte säkert att de är tillåtna, då nya krav på märkning av produkterna också införs.

Bland annat ska det stå att produkten är en ”blandning för tatuering”, vilket inte krävts tidigare. Enligt Crona kan brister i märkningen i vissa fall korrigeras, men detta innebär i praktiken att få, om ens några, av de färger som i dag finns på marknaden kommer att vara tillåtna från och med onsdag, och nya färger som uppfyller regelverket finns ännu inte att köpa.

Avsikten är dock inte att förbjuda tatueringar, framhåller Magnus Crona.
Tanken är att det ska bli säkrare produkter.

TT: Vilka ämnen är det primärt man vill undvika och vad kan det leda till för skador?

– Det är till exempel ämnen som är klassificerade som cancerframkallande eller som kan skada arvsmassan eller fortplantningen. Även ämnen som är hudirriterande får en viss klassificering.

Forskning pågår

Kopplingen mellan tatueringar och ökad risk för cancer har inte kunnat bevisas och är fortfarande en fråga för forskningen, bland annat pågår ett stort svenskt forskningsprojekt på Lunds universitet, säger Magnus Crona.

– Än så länge har man inte riktigt sett någon koppling mellan tatueringar och cancer, men det är väldigt svårt och det kan krävas många års studier för att se om en sådan koppling finns.

Tatueraren Thomas Rosén (i branschen känd som ”Thomas av Guld”) menar att de regler som kom för snart tio år sedan rensade upp på färgmarknaden och att de som i dag används i Sverige är bra och säkra.

– Det är det som är problemet med den nya lagstiftningen, att de färger jag använder i dag som är godkända och som jag jobbat med i snart tio år kommer juridiskt sett att jämställas med omförpackat billack som beställts online för 400 spänn. Det gör det väldigt svårt för mig som seriös utövare som är mån om mina klienter att förklara skillnaden. Det gör det också väldigt mycket svårare för konsumenten att göra ett vettigt och informerat val.

Ett problem i lagstiftningsprocessen var att EU inte fick någon respons från branschen när det efterfrågades gällande de nya reglerna. Branschen ”tappade bollen”, säger Rosén.

– Då blir det att folk som inte riktigt är insatta sitter och gissar. Då blir det ingen bra lagstiftning tyvärr.

Från leverantörerna har han endast hört att nya färger är på gång, men när de kan finnas på plats är högst oklart. Varken han eller kollegor som han pratat med kommer att ”klappa igen” på onsdag, i stället kommer man fortsätta med de befintliga färgerna, i strid med regelverket.

– Så länge man går till en seriös utövare ser inte jag att det finns någon anledning att oroa sig som konsument. Då kan man också vara ganska säker på att den personen har vett att använda färger som är bra, säger Thomas Rosén.

Hoppas på förståelse

Han hoppas på förståelse från tillsynsmyndigheterna, som med hot om vite har möjlighet att besluta om att färger inte får användas.

Magnus Crona på Läkemedelsverket framhåller att färger som inte uppfyller de nya EU-kraven från onsdag är otillåtna, men menar att man i första hand kommer att arbeta med informationsinsatser.

– Vi har ju tillsyn planerat för i år, men vi ser information till branschen som steg ett.

Hur kommunerna kommer att agera, som har tillsyn över tatuerare som använder de färger som importerats till Sverige, kan han dock inte säga.

Thomas Rosén är framför allt orolig över att kunder nu kommer att ”oroa sig i onödan”.

– Folks tatueringar kommer inte att bli giftiga på onsdag, säger han.

– Tanken bakom lagstiftningen är bra. Jag vill också att färgerna ska vara säkra. Ingen vill att kunder ska riskera att skadas av sin tatuering. Det är bara det att lagstiftningen inte är så bra utformad.

Fakta: Nya EU-regler för tatueringsfärger

TT
Nya EU-regler för tatueringsfärger gäller från och med den 5 januari 2022.
Reglerna innebär i korthet:
Koncentrationsgränser för tusentals skadliga ämnen.
Krav på märkning.
Krav att tatuerare endast får använda produkter märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” vid tatuering.
Krav att tatuerare före tatuering ska förse kunden med information om tatueringsfärgen.
Minst 12 procent av EU:s invånare är tatuerade och de tatueringsfärger som används för tatuering och permanent makeup kan innehålla skadliga ämnen. EU-kommissionen ville därför ha gemensamma EU-regler för tatueringsfärger för att skydda medborgarnas hälsa. Sedan 15 december 2020 finns sådana regler i EU:s kemikalielagstiftning Reach, men det är först den 5 januari 2022 som tatueringsfärger behöver uppfylla de nya reglerna.
Källa: Läkemedelsverket