Radar · Migration

Ny rapport: Rekordmånga migranter drunknade på väg till Spanien 2021

I en rapport som publicerades under måndagen räknar den spanska organisationen Walking Borders till 4404 döda migranter på väg mot Spanien under 2021.

Under 2021 ökade antalet flyktingar och migranter som dog på vägen mot Spanien, enligt en ny rapport från organisationen Walking Borders. Det är mer än dubbelt så många som under 2020, trots att ankomsterna legat kvar på samma nivå. Den spanska organisationens beräkningar är mycket högre än de officiella siffrorna från FN:s migrationsorgan IOM.

Spanien räknar inte hur många flyktingar och migranter som varje år dör på väg till landet. Men det gör organisationen Walking Borders (på spanska Caminando Frontreras). I en rapport som publicerades under måndagen räknar den spanska organisationen till 4404 döda under 2021. Det är en ökning med 103 procent jämfört med 2020. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR anlände cirka 40 000 flyktingar och migranter via havet till Spanien både under 2020 och 2012. Dödssiffran har alltså stigit till drygt det dubbla trots att ankomsterna varit på ungefär samma nivå. I genomsnitt dog 12 personer om dagen på vägen mot Spanien. Totalt 205 barn fanns bland de 4404 människorna. Under 2020 räknade organisationen till 2170 döda.

– Det är fruktansvärt. Det här är de värsta siffrorna vi har sett sedan vi började räkna 2007, säger Helena Maleno, chef för Walking Borders, till The Guardian.

I rapporten drar organisationen en direkt koppling mellan EU:s migrationspolitik som går ut på att utestänga flyktingar och migranter och försvåra deras resor och de ökande dödsfallen i förhållande till hur många som korsar havet. Det finns mycket få lagliga vägar till Europa idag, det enda alternativet för den som inte vill korsa havet eller gränser utan tillstånd är att vänta på att, kanske en vacker dag, bli utvalda för vidarebosättning av UNHCR. Länder som Italien och Kanada erbjuder även ett fåtal platser via så kallade humanitära korridorer.

Fler flyr till Kanarieöarna

I och med att migrationen via Medelhavet varit i fokus för EU:s ledare, och att den vägen blivit både svårare och farligare att ta sig fram via, har antalet ankomster till de sydliga spanska Kanarieöarna från Västafrika ökat. Av de totalt cirka 40 000 ankomsterna till Spanien var det fram till den 28 december 2021 22 200 migranter som anlände på Kanarieöarna, enligt The Guardian. Walking Borders rapport uppskattar att 4016 migranter dog en route till de spanska öarna.

De som anländer till Kanarieöarna är ofta traumatiserade av resan, med stormigt hav, brist på mat och andra fasor färskt i bagaget. Walking Borders uppmanar den spanska regeringen till att omedelbart agera för att förhindra att fler flyktingar och migranter dör.

2021 har beskrivits som det dödligaste året för migranter på väg till och i Europa sedan 2018.