Radar · Miljö

Kött bakom 90 000 förtida dödsfall per år i Kina

Köttdisken i en mataffär i Beijing.

Ökad konsumtion och produktion av kött i Kina har lett till att utsläppen av ammoniak fördubblats på 30 år. Konsekvensen är en drastisk ökning av förtida dödsfall, visar en studie. Forskarna anser att majoriteten av dessa dödsfall skulle kunna undvikas med en växtbaserad diet.

I takt med ökande tillväxt och höjd levnadsstandard har kinesers och Hongkongbors matvanor förändrats. Ända sedan 60-talet har köttkonsumtionen gått stadigt uppåt, även om genomsnittet per person fortfarande är lägre än i framför allt USA men även jämfört med EU och Sverige, enligt FAO.

Förändrade matvanor påverkar livsmedelsproduktionen som påverkar miljön, som in sin tur har inverkan på människors hälsa. En studie som undersökte dessa samband i Kina slår fast att mellan 1980 och 2010 ökade köttproduktionen i landet med 433 procent, rapporterar Plantbased news. Den mer frekventa köttkonsumtionen har resulterat i en ökning av förtida dödsfall under perioden på grund av djuruppfödningens skadliga inverkan på planeten, enligt forskarna.

Studien har genomförts av forskare vid Kinesiska universitetet i Hongkong, Beijings universitet och Exeters universitet i Storbritannien som kunde konstatera att den förändrade dieten under det aktuella trettioårsspannet ledde till att köttproduktionen ökade från 15 till 80 megaton. Det innebar samtidigt att utsläppen av ammoniak från jordbruket nästan fördubblades under samma period.

Tillbaka till rötterna?

Ammoniak innehåller väte och kväve och frigörs ur bland annat animaliskt avfall och gödselmedel. För mycket kväve kan åsamka skador på ekosystemet, men hög exponering för ämnet kan också drabba människor menligt i form av lungcancer, hjärtproblem, blindhet eller till och med död. Studiens författare tror att förändringar i kosten, och framför allt det ökade köttintaget, ligger bakom 63 procent av ökningen av ammoniakutsläppen. De uppskattar utifrån det att fem procent av de förtida dödsfallen, cirka 90 000, orsakats av de ändrade matvanorna. En stor del av dessa dödsfall skulle kunna undvikas om köttet gavs en mindre slice av kostcirkeln, tror forskarna.

– Vi kan förstås inte göra den skada ogjord som redan skett, men vad vi kan göra är att gå över till en diet av huvudsakligen grönsaker med en mycket mindre andel kött, säger studiens huvudförfattare, professor Amos Tai Pui-kuen, till South China morning post.

Parallellt med köttrenden finns det grupper i landet, framför allt unga storstadsbor, som alltmer börjar intressera sig för växtbaserade alternativ, skriver Mat och klimat. Historiskt har Kina försörjt sig på vegetarisk kost, som under kulturrevolutionen lär ha varit ensidig på grund av ransoneringen, upplyser Fokus i ett reportage. Med ökat välstånd har matvanorna mer och mer närmat sig de som förekommer i väst, samtidigt som jordbrukspolitiken är ett kapitel för sig som i hög grad påverkar befolkningens kostvanor.