Radar · Utrikes

Besked om prins Andrews rättsliga öde väntas

Storbritanniens prins Andrew/Arkivbild.

Kommer brittiske prins Andrew att tvingas vittna om sina förehavanden med Virginia Giuffre år 2001 när hon var 17 år gammal? Giuffre har stämt honom för sexövergrepp. Prinsen nekar.

Eller kommer domaren i det civilrättsliga målet i New York i USA att lyssna på prinsens advokater och lägga ned fallet?

Processen inleds under tisdagseftermiddagen, svensk tid, och överläggningarna förs via videolänk.

Prins Andrews advokater väntas då i sin argumentation hänvisa till ett dokument som offentliggjordes i måndags.

"Potentiella svaranden"

Dokumentet är ett slags uppgörelse mellan miljardären Jeffrey Epstein och Virginia Giuffre.

Den pedofilanklagade Epstein tog sitt liv i en cell i New York i augusti 2019. Han var vän med prins Andrew, och anklagas för att tillsammans med sin partner Ghislaine Maxwell ha ”lånat ut” den då 17-åriga Virginia Giuffre (som då hette Virginia Roberts) till prinsen.

I uppgörelsen, som är daterad 2009 och som inte nämner prins Andrew, finns en skrivning som ska skydda personer som är kopplade till Epstein och som kan vara ”potentiella svaranden” från att bli stämda av henne. I utbyte fick Giuffre 500 000 dollar, enligt dokumentet.

Giuffres advokater väntas å sin sida argumentera att uppgörelsen är ”irrelevant” och fallet måste prövas.

Tog inte avstånd

Den 61-årige prins Andrews har synts ytterst lite i offentligheten sedan han 2019 tvingades upphöra med sina kungliga åtaganden. Vid den tiden stod det klart att han själv inte hade distanserat sig från Epstein trots att denne både dömts för övergrepp och misstänktes för fler.

Prins Andrews nekar bestämt till alla anklagelser om övergrepp.

I slutet av december dömdes Ghislaine Maxwell för att ha hjälpt Epstein att utnyttja flickor sexuellt. Hon har ännu inte fått sitt straff.

Fakta: Epstein och Maxwell

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump och den brittiske prins Andrew.
Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.
I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.
I augusti 2019, en månad efter det att han gripits, hittades Epstein död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord.
Ghislaine Maxwell spelade enligt åklagarsidan i rättsprocessen mot henne, en avgörande roll i att bistå Epstein att hitta, bli vän med och förbereda offren för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.
Juryn fällde henne på fem av sex åtalspunkter, inklusive den mest allvarliga om trafficking av minderårig.
TT