Radar · Miljö

Ny nationell strategi för elektrifiering presentrad

Energi- och digitaliseringsminister Khasayar Farmanbar konstaterade under en pressträff att behovet av el kommer att öka kraftigt i Sverige och presenterade en ny strategi med 67 punkter för elektrifiering.

Sveriges behov av el kommer att växa kraftigt fram till 2045, med en rad nya industrier som ska bidra till grön teknik och antalet elbilar som ökar snabbt. Det förutspår regeringen, som i torsdags presenterade sin strategi för de närmaste åren för att elektrifiera Sverige.

Vägen till klimatomställning går genom elektrifiering, konstaterade energi- och digitaliseringsminister Khasayar Farmanbar under torsdagens pressträff.

– Vi ska ha mer el, snabbt på plats och vi ska fortsatt ha konkurrenskraftiga priser, sa han.

Den strategi som regeringen nu lägger fram handlar om att de tre närmaste åren genomföra 67 åtgärder inom tolv mer övergripande områden. Till exempel rör det sig om att skapa en effektiv utbyggnad av elnätet, att öka flexibiliteten och energilagringen och att se till att det finns tillräckligt med kompetens för de nya arbeten som kommer att skapas i processen.

Säkra eltillgången

Framförallt tryckte Farmanbar på två områden: att röja hinder för utbyggnad av elproduktionen, något som redan påbörjats i södra Sverige genom att underlätta för havsbaserad vindkraft, bland annat genom kortare tillståndstider. Den andra punkten handlar om att säkerställa att det finns el alla timmar på dygnet, alla dagar.

– Elen ska finnas på rätt plats när den behövs. Nu förstärker vi elnätet kraftigt i hela landet genom tredubblade investeringar i stamnätet de kommande tre åren, och investeringar på 100 miljarder de kommande tio åren, sade Farmanbar.

På en fråga om vilken roll kärnkraften spelar i strategin svarade Farmanbar att strategin inte fokuserar på enstaka energislag utan istället handlar om övergripande förutsättningar såsom elnätsuppgradering, flexibla nät och att få laddinfrastruktur på plats.

– Den nuvarande kärnkraften vi har är viktig. Och den kommer att under en överskådlig framtid vara viktig för Sverige. Huruvida den nya kärnkraften ska komma på plats, det får vi se om det kommer någon som är intresserad av att investera i, sade han.

Strategin har tagits fram i nära dialog med näringslivsrepresentanter, branschorganisationer och regionala företrädare.

Vissa av åtgärderna kommer att hanteras av Regeringskansliet, medan andra kommer att ges som uppdrag till myndigheter. Bland annat kommer Svenska kraftnät få i uppdrag att tydliggöra förutsättningar för att främja flexibilitet i elnätet. Energimyndigheten kommer att ges i uppdrag att ta fram en fjärr- och kraftvärmestrategi. Myndigheten kommer också tillsammans med Trafikverket att få i uppdrag att ta fram ett nationellt handlingsprogram för laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas.

Hela strategin går att läsa här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV