Radar · Utrikes

Uppgifter: Irans sedlighetspolis läggs ned

Iranska kvinnor trotsar slöjkravet i norra Teheran i mitten av november.

Irans sedlighetspolis läggs ned, uppger den islamiska republikens chefsåklagare efter de senaste månadernas landsomfattande protester.

I ett uttalande som förs fram av landets statliga medier gör chefsåklagare Mohammad Jafar Montazeri gällande att sedlighetspolisen ”inte har någonting att göra med rättsväsendet” och att den har lagts ned.

Som nyhetsorganet Isna lägger fram det var Montazeri vid ett religiöst möte där en åskådare frågade honom varför sedlighetspolisen höll på att läggas ned.

Chefsåklagaren sade härom dagen att lagen om att kvinnor ska bära huvudsjal ska ”ses över”. Den infördes 1983, fyra år efter den islamiska revolutionen. Då var den stipulerade påföljden piskstraff, men senare blev det också möjligt att dömas till fängelse.

Talar om "flexibilitet"

Irans konservative president Ebrahim Raisi slog på lördagen fast att islamiska grundvärderingar utgör stommen i landets konstitution.

– Men det finns sätt att implementera grundlagen på flexibla sätt, tillade Raisi.

Sedlighetspolisen instiftades år 2005 under president Mahmoud Ahmadinejad och året därpå började de patrullera i det offentliga. Den faller under den nationella polismyndigheten och enligt dess formella namn ska den ge ”vägledning”. Till sin hjälp har den haft tillgång till vapen och särskilda anläggningar där gripna har hållits kvar för religiös indoktrinering.

Dessa poliser har framför allt arbetat med att se till att kvinnor följer lagen om att bära hijab i det offentliga, men också sett till att människor i allmänhet för ett dygdigt leverne som anses falla inom de konservativa religiösa ramarna.