Radar · Miljö

Risk för vattenbrist i sydöstra Sverige

Flödena i Emån i Småland har under sommaren sjunkit till kritiska nivåer.

Över 90 sjöar, vattendrag och grundvattentäkter riskerar vattenbrist i sydöstra Sverige. Nu larmar Vattenmyndigheten Södra Östersjön om att det krävs förebyggande åtgärder för att långsiktigt rädda tillgången till vatten.

– Det är en slags vattenbudget som inte går ihop. Det är viktigt att både göra akuta åtgärder men att också tänka långsiktigt, säger vattenvårdsdirektör Irene Bohman.

Flödena i Emån, som rinner genom delar av Småland och ut i Östersjön, är just nu kritiskt låga på grund av för högt vattenuttag efter en torr vår och sommar.

Men enligt Vattenmyndigheten Södra Östersjön riskerar ytterligare 91 vattenförekomster i landets sydöstra delar brist. Tio är ytvatten, 81 är grundvatten.

Helt enkelt försvinner mer vatten – till bland annat bevattning, hushåll, el- och livsmedelsproduktion – än vad som tillförs.

"Förebygga och minimera"

Myndigheten har tagit fram ett åtgärdsprogram mot torka och vattenbrist i Södra Östersjöns vattendistrikt.

– Just nu sitter vi med en akut situation där flera kommuner har svårt med sin dricksvattenförsörjning och även industrier och lantbrukare. Det är ett återkommande fenomen här nere i sydost, och då gäller det att minska tillfällena med akutlägen och vara förberedd, att förebygga och minimera negativa effekter, säger Irene Bohman.

Det handlar dels om rådgivning kring effektivare vattenutnyttjande, dels om åtgärder för att behålla mer vatten i marken genom att minska avvattningen.

– Det vill säga att man kan lägga igen diken där det inte gör någon nytta längre, för att hålla kvar vattnet i landskapet, säger Irene Bohman.

– Vi har också rådgivning till företag, både industri- och tillverkningsföretag och jordbruk. Så att man kan få tips och hjälp hur man cirkulerar vatten inom sina system och sparar vatten i allmänhet.

Brett perspektiv

En föreslagen åtgärd är att Havs- och vattenmyndigheten ska ta fram en vägledning för hur länsstyrelserna ska bedriva tillsyn gällande vattenuttag. Detta för att kontrollera att tillstånd följs och att bättre kontrollera vattenuttag från den som inte har tillstånd.

Vattendelegationen i Södra Östersjön fattar beslut om åtgärdsprogrammet den 24 augusti.
Irene Bohman förklarar att syftet är att både rädda ekosystemen och se till att alla som behöver har tillgång till vatten.

– Det är ett brett samhällsperspektiv som vi försöker att titta på. Vi tror att problemen med vattenbrist kanske kommer oftare nu i och med att klimatet ändras.