Radar · Djurrätt

Aktivister blockerade Skövde slakteri

Polisen bar bort de sex aktivisterna som blockerade djurtransporten utanför Skövde slakteri.

Under torsdagen blockerade djurrättsaktivister infarten till Skövde slakteri.
– Vi vill statuera ett exempel och väcka debatt. Det är inte rätt att äta kött när vi inte behöver döda någon, säger Linda Lindström, en av aktivisterna.

Vid lunchtid idag ställde sig sex aktivister från gruppen Tillsammans för djuren framför grindarna till Skövde slakteri för att blockera en djurtransport på ingång.

– Totalt var vi tolv personer. Jag stod vid sidan och filmade. Sedan gick vi fram till grisarna också och gav dem vatten från vattenflaskor vi hade med oss, för det var väldigt varmt, säger Linda Lindström, en av aktivisterna.

Hon tillägger att alla grisar hon såg var medtagna, smutsiga, med rivsår och låg i sin egen avföring.

Inget brott

Totalt stoppade aktivisterna djurtransporten under 30-40 minuter, uppskattar hon.

– Polisen kom och bar bort de som satt sig. Sedan sa de att de skulle åka iväg och att om vi gick in igen och blockerade så skulle vi bli misstänkta för brott. Så den här gången valde vi att inte gå in igen. Det är väldigt jobbigt psykiskt att göra en blockad, säger hon.

Aktivisterna är därmed inte misstänkta för något brott.

Att till sist släppa igenom djurtransporten kändes väldigt jobbigt, förklarar hon. Men målet och tanken med aktionen är att väcka en debatt och få folk att tänka till.

– Vi kämpar mot det enorma dödandet på alla slakterier. Vi vill statuera ett exempel och väcka debatt. Det är inte rätt att äta kött när vi inte behöver döda någon. Sedan finns det en klar koppling till klimatet också. Djuruppfödning är en väldigt stor del i växthusgaserna vi släpper ut, en av de största faktorerna.

Sex-månaders grisar

Hon nämner också kopplingen som en stor köttkonsumtion har till olika negativa hälsoeffekter, men konstaterar att det är den etiska aspekten som gör att de genomfört blockaden.

– Det är fel hur vi behandlar djuren. Jättefina grisar var det. Sex månader gamla. Det tror jag att många inte vet eller tänker på, att det är sex-månaders grisar som slaktas och äts upp. En gris kan bli tio år.

Gruppen Tillsammans för djuren består av aktivister från olika djurrättsorganisationer och tillsammans har de även tidigare blockerat ingången till andra slakterier. I maj i år blockerades Kronfågels slakteri och år 2020 var det just Skövde slakteri som blockerades efter att en film inifrån slakteriet visat upp hemska bilder på hur slakten gick till.

Skövde slakteri är Sveriges största privatägda slakteri och förra året dödades 333 097 grisar, 37 651 kor och tjurar och 1877 kalvar där.

– Det var väldigt jobbigt att släppa igenom djurtransporten. Nästan 1 500 djur om dagen slaktas där inne, säger Linda Lindström.

Gruppen planerar att fortsätta sina aktioner, även om var och hur är en fråga för framtiden.

– Vi vill göra såpass mycket blockader att vi rubbar själva produktionen. Störa så att det får ett slut nån gång. Så vi kommer att fortsätta. För djuren.