Radar · Miljö

”Sverige har inga sänkta klimatambitioner”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari undrer miljödepartements klimatenhets pressbriefing inför FN:s klimatkonferens Cop27.

Klimatministern pressades om regeringens politik som bland annat innefattar sänkta bränslepriser, men Romina Pourmokhtari stod fast vid att Sveriges klimatambitioner går i linje med ett fortsatt trovärdigt globalt ledarskap.

En pressbriefing hölls på morgonen med anledning av det annalkande klimatmötet Cop27, med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, chefsförhandlare Mattias Frumerie och biträdande chefsförhandlare Christoffer Nelson från Miljödepartement.

Pourmokhtari säger att klimatomställningen präglas av brådska, men den innebär också möjligheter till nya jobb och ekonomisk tillväxt. Sverige ska visa globalt ledarskap och ministern vill lyfta fram betydelsen av civilsamhällets engagemang, från både unga och från stora företag.

På en fråga om inte Sverige riskerar att förlora förtroende som förebild när regeringen väljer att sänka bränslepriserna, svarar Pourmokhtari att det handlar om specifik åtgärd och att regeringen inte har några sänkta klimatambitioner.

– Omställningen måste ske i samklang med människors verklighet för att vi inte ska få ett bakslag. Vi ska bygga en mer robust klimatpolitik som når i mål snabbare och Sverige kommer ha alla möjligheter visa på globalt ledarskap under Cop.

Statsrådet understryker också att Sveriges förhandlar genom EU som i sig har ett starkt ledarskap, och hon tror att många har förståelse för den speciella situation som råder i Europa just nu. Att det skulle kunna användas som ursäkt för andra länder att inte minska sina utsläpp tror hon inte.