Radar · Utrikes

Spannmål lämnar Ukraina – trots rysk bojkott

Tolv fartyg med spannmål har under morgonen lämnat Ukraina.

Tolv fartyg med spannmål har lämnat ukrainsk hamn, trots Rysslands beslut att dra sig ur exportavtalet med Ukraina.

Fartygen lämnade Ukraina under måndagsmorgonen, skriver landets infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på Twitter.

”I dag har tolv fartyg lämnat ukrainsk hamn. Delegationer från FN och Turkiet har deltagit med tio inspektionsteam för att leva upp till spannmålsavtalet. Inspektionerna har godkänts av Ukraina. Den ryska delegationen har informerats”, skriver Kubrakov.

"Tjäna mänskligheten"

Ryssland säger i ett uttalande via Kremls talesperson Dmitrij Peskov att det vore ”farligt” att fortsätta utan Ryssland eftersom landet nu inte längre kan garantera säkerheten för fartygen.

Avtalet om att Ukraina under kriget ska kunna fortsätta att exportera bland annat spannmål slöts på initiativ av FN och Turkiet, och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att landet kommer att fortsätta ansträngningarna för att avtalet ska upprätthållas, trots helgens ryska besked.
I ett tal under måndagen sade Erdogan att landet kommer att fortsätta försöken att ”tjäna mänskligheten”.

Ryssland och Turkiet i samtal

Senare kom beskedet att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har pratat med sin turkiske motsvarighet Hulusi Akar om Rysslands beslut att lämna spannmålsavtalet.

”Frågor om att man dragit sig ur, från den ryska sidan, från genomförandet av överenskommelsen om export av jordbruksprodukter från Ukrainska hamnar som en del av ’Svarta havsavtalet’ diskuterades”, uppger det ryska försvarsdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

FN meddelar samtidigt att ytterligare inspektioner ska göras, men att delegationerna numera består bara av FN och Turkiet, inte Ukraina eller Ryssland.

Fakta: Spannmålsavtalet

Spannmålsavtalet slöts mellan Ukraina och Ryssland på initiativ av FN och Turkiet i slutet av juli.

Avtalet innebar att spannmål, olja och majs skulle få lämna jordbrukslandet Ukraina genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.
Ukraina skulle få lotsa lastfartygen till turkiska hamnar där de kunde lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

De återvändande lastfartygen skulle inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de var tomma och inte transporterade vapen.

Enligt avtalet skulle fartyg och hamnar som användes för transporterna fredas från fientliga attacker.

Även rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet skulle underlättas.

Källa: The New York Times