Radar · Inrikes

Studie: Feminism ses som ett hot mot säkerheten

En ny studie visar att det finns en tydligt definierad grupp som motsätter sig feminism i den utsträckningen att de ser den som ett säkerhetshot.

Drygt en av tio män ser feminism som ett säkerhetshot. Det visar en ny studie från Försvarshögskolan.

I studien har forskare från Försvarshögskolan analyserat hur svenskar ser på olika typer av säkerhetshot och hur detta hänger ihop med bland annat ideologi, förtroende för medier och myndigheter samt demografiska variabler. 

Studien visar att oro för olika säkerhetshot i hög utsträckning hänger ihop med ett auktoritärt synsätt. Migration framträdde som ett nytt säkerhetshot, vilket forskaren Eva-Karin Gardell hade förväntat sig. Hon förvånades dock över att hela tolv procent av männen och fyra procent av kvinnorna ser feminism som ett hot mot säkerheten. 

– Studiens resultat stämmer i hög grad överens med tidigare forskning om hur den radikala högern ser ut globalt, men det som sticker ut är den tydligt definierade gruppen som motsätter sig feminism i den utsträckningen att de ser den som ett säkerhetshot i en svensk kontext. Det här är särskilt förvånande med tanke på att Sverige ses som ett av de mest jämställda länderna i världen och har en regering som driver en feministisk utrikespolitik. säger Eva-Karin Gardell i en artikel på Försvarshögskolans hemsida. 

Radar · Inrikes

Efter Åkessons tal – hatet flödar

SD hade partikongress nyligen.

Efter Jimmie Åkessons tal om att konfiskera och riva moskéer och pekade ut Socialdemokraterna som en del av den islamistiska rörelsen har hot och hat eskalerat i den SD-vänliga miljön på nätet. Det visar en granskning av Expo som gått igenom de stora SD-grupperna på Facebook.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, skriver en användare i en stor SD-grupp på Facebook.

Det är ett exempel på en kommentar i en av de fyra grupper som stödjer SD med över 10 000 medlemmar som Expo har gått igenom. Efter Jimmie Åkessons tal på sin partikongress där han deklarerade sin vision om att dra tillbaka medborgarskap och rensa det offentliga rummet från:

”Minareter, kupoler, halvmånar”. Talet har triggat SD-sympatisörer och i de granskade grupperna flödar hot, hat och våldsbejakande kommentarer.

Helt utan motstånd

I alla de granskade SD-vänliga Facebookgrupperna uppmanas till våld och attacker mot moskéer, rapporterar Expo.

”Gör som på 90-talet å bränn ner skiten”, skriver en medlem.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, är ett exempel på en annan kommentar.

Andra kommentarer riktar sig direkt till muslimer: ”Ogräset skall utrotas”.

Inte i något fall möter kommentarerna motstånd varken från administratörer eller andra medlemmar.

Konspirationsteorier sprids

I grupperna sprids även högerextrema konspirationsteorier om att Socialdemokraterna drivit på invandring för att får röster. Muslimer beskrivs som ”valboskap” och socialdemokrater som ”landsförrädare”.

”Socialdemokraterna tappar röster och svartingarna försvinner”, skriver en användare. I grupperna ges även uttryck för konspirationen om Eurabia, myten om en hemlig uppgörelse mellan västerländska och muslimska ledare för att ”islamisera” västvärlden.

Radar · Utrikes

Bakslag för valvinnaren Geert Wilders

Geert Wilders, partiledare för PVV i Nederländerna.

Svårigheterna ökar för högerpopulisten och partiledaren Geert Wilders att få andra partier i Nederländerna att samarbeta.

Det tidigare styrande partiet VVD sade direkt efter valet 22 november att ett regeringssamarbete med Wilders PVV (Frihetspartiet) var otänkbart.

Det senaste bakslaget för Wilders kom när det nybildade konservativa partiet NSC på onsdagen stängde dörren för samarbete.

”I en helhet ser inte NSC någon grund för att inleda samtal med PVV om att bilda en majoritets- eller minoritetsregering”, skrev partiledare Pieter Omtzigt som förklaring till beslutet.

NSC fick 20 platser i parlamentet.

Han förklarade att PVV:s valmanifest ”innehåller åsikter som enligt vår åsikt strider mot vår konstitution, och där drar vi en klar gräns”.

Ytterhögerledaren och främlingsfientlige Wilders parti behöver 76 av de 150 stolarna i parlamentet för att kunna bilda regering. Trots mer än en fördubbling till 37 platser i parlamentet så stod hans enda hopp till en koalition.

Kvar finns bland annat landsbygdspopulistiska BBB med sju platser i parlamentet. Ytterligare partier långt ut på högerkanten skulle kunna samla ihop ytterligare nio platser – vilket inte räcker för att få majoritet.

En allians mellan socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet GL vägrar allt samröre med Wilders.

Radar · Politik

Tyska polisräder mot kuppanklagat högerextremistiskt nätverk

Poliser vid en av torsdagsmorgonens räder, här i Berlin.

Tysk polis har slagit till mot misstänkta högerextremister över hela landet. Tillslagen riktas mot den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som förra året anklagades för att planera en statskupp.

Datorer, telefoner och minnesstickor har tagits i beslag vid räder mot totalt 20 bostäder i åtta olika förbundsländer, enligt ett besked från en åklagarkammare i München.

De misstänkta anklagas för att ha varit del av en komplott i sociala medier, där konspirationsteorier och desinformation har spridits via framför allt meddelandetjänsten Telegram. Där har man under ett par års tid organiserat kampanjer där stora grupper av människor försökt ta kontakt med och överväldiga tyska myndigheter.

Detta ska ha pågått sedan början av 2021 och primärt ha syftat till att myndigheterna ska ”pressas att fatta beslut i rörelsens medlemmars favör”, enligt rättsväsendet.

”Det övergripande målet har varit att destabilisera Tyskland och dess institutioner och att stoppa, eller åtminstone hindra, lagenliga myndighetsåtgärder”, meddelas det från åklagarsidan.

Reichsbürger-rörelsen beskrivs som ett löst sammansatt nätverk av högerextremister, monarkister, vapenentusiaster och allehanda konspirationsteoretiker som vill störta den tyska republiken och ersätta den med ett tyskt rike i stil med det som fanns före världskrigen.

Vid omfattande razzior förra året greps en lång rad misstänkta konspiratörer, bland dem en adelsman som kallar sig prins och som misstänks ha varit ledande i planer på en statskupp. 

En polis skottskadades vid en razzia tidigare i år mot Reichsbürger-rörelsen.