Radar · Utrikes

Ryssland hotar stoppa gasleveranser

Gasledningar i Lubmin i Tyskland.

Rysslands president Vladimir Putin säger under torsdagen att alla gaskontrakt med ”ovänliga” länder kommer att avbrytas om de inte börjar betala för gasen i Rubel.

– Ingen säljer oss något gratis, och vi kommer inte att göra välgörenhet heller – det vill säga, befintliga kontrakt kommer att stoppas, sade Vladimir Putin i ett tv-sänt tal under torsdagen, rapporterar BBC.

Han konstaterade att köpare måste öppna bankkonton i rubel i ryska banker från och med fredagen. Analytiker ser draget från Putin som ett sätt att höja värdet på Rubeln, som tagit en hård smäll efter västländernas sanktioner.

I Tyskland, som är det land i Europa som är mest beroende av den ryska gasen, sade förbundskansler Olaf Scholz att betalningarna kommer att fortsätta ske i euro såsom det står på kontrakten.

Frankrikes och Tysklands ekonomiministrar sa på en gemensam presskonferens under dagen att Putins krav kan ses som ”utpressning” och att de inte tänker ge vika för sådant. 

Samtidigt så triggades under onsdagen det första stadiet av en ”nödlägesplan” för gasleveranser igång i Tyskland. Landet får över 50 procent av sin gas från Ryssland och invånarna uppmanas nu att vara sparsamma med gasen som en försiktighetsåtgärd. Skulle situationen förvärras och det tredje och sista steget i nödlägesplanen aktiveras skulle det behövas gasransonering, rapporterar BBC.