Radar · Miljö

Klättrande aktivister demonstrerade från byggkran

En 30 meter lång banderoll sattes på morgonen upp utanför Sveriges riksdag.

På torsdagsmorgonen klättrade aktivister från Greenpeace högt upp i en byggkran vid riksdagen. Målet med aktionen var att få politikerna att stoppa importen av fossila bränslen från Ryssland. 

Aktivisterna ägnade morgonen åt att klättra 50 meter upp i luften för att sätta upp en enorm banderoll med budskapet ”People want peace. Stop fuelling war”. 

– Nu är insatsstyrkan på väg upp i kranen, så jag har två minuter på mig, säger kampanjledaren Sandra Lamborn, när Syre ringer upp henne på förmiddagen. 

Hon fortsätter:

– Vi har det bra här uppe. Fram tills vi blir nedplockade nu då. Det är fint väder, men det har varit lite vind. Så därför fick vi ta bort den största banderollen, det blev som ett segel här. 

Varför har ni valt att göra den här typen av aktion?

– Vi vill rikta en starkt protest mot svenska regeringen och riksdagen. Vi måste sluta importera ryska olja och gas. Det här är ett beslut som Magdalena Andersson och riksdagen kan ta. Men de verkar inte villiga att göra det. De här är import av fossila bränslen som på många sätt kan sägas finansiera Putins krig mot den ukrainska civilisationen, demokratin och mänskligheten. Vi tycker att det är skandal. 

Vad tror ni att det här kommer att ha för effekt? 

– Jag tror att den här aktionen kommer att ha effekt tillsammans med alla andra protester. Vi är inte de enda som tycker att det här är helt skandalöst. Det är ett gäng olika aktioner runt om i Sverige och Europa emot EU:s import. Så jag tror att beslutsfattarna kommer att behöva lyssna på oss. Det är inte hållbart att fortsätta. Vi kan inte försvara det här på något sätt.